Poslije dvije godine vlasti Obama ponovo osvaja Amerikance

Američki predsjednik Barak Obama obilježava drugu godišnjicu od stupanja na dužnost kao 44. predsjednik SAD, s rejtingom koji ponovo raste.
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Wikipedia
Barak Obama, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 20.01.2011. 10:37h

Prvi Afro-Amerikanac koji je postao predsjednik SAD, na vlast je došao glasovima više od 69 miliona Amerikanaca, sitih agresivne politike Džordža Buša koji su u njegovom izbornom sloganu "promjene" vidjeli ostvarenje svojih ideala.Beta prenosi da je na pola Obaminog prvog mandata anketa Univerziteta Kuinepiak sredinom januara pokazala potpunu podijeljenost Amerikanaca u ocjeni prve dvije godine njegovog rada. Njih 47 odsto smatra da su bile uspješne, a 45 odsto da su bile neuspješne.Ako je suditi po ovim ciframa rezultati na predsjedničkim izborima 2012. biće vrlo tijesni, ali istorijski gledano, navode analitičari, rezultati anketa nijesu indikator uspjeha nekog predsjednika na izborima za drugi mandat, već su samo trenutni odraz mišljenja birača, koji je podložan promjenama.Ponovo je onaj stariU govoru u Tusonu, po ocjeni svih, podjednako njegovih pristalica i protivnika, Obama je ponovo bio onaj stari zbog čega je i izabran na mjesto predsjednika, pun nade, pozitivan i fokusiran na bolje strane Amerikanaca, piše kolumnista Njujork tajmsa.

Ako je suditi po ovim ciframa rezultati na predsjedničkim izborima 2012. biće vrlo tijesni, ali istorijski gledano, navode analitičari, rezultati anketa nijesu indikator uspjeha nekog predsjednika na izborima za drugi mandat.

Ljudi se dvije godine žale na nedostatak "muzike i strasti" u Obaminim govorima, ali ovim govorom on je dotakao naciju i pokušao da je podigne poslije tragedije u Tusonu, navodi Njujork tajms.Taj govor se u analizama ocjenjuje kao jedan od momenata koji će obilježiti Obamin predsjednički mandat.

Bez pomaka u rješavanju izraelsko-palestinskog pitanja

Kao Obamini najveći uspjesi u prve dvije godine navodi se to što je progurao zakon o reformi zdravstvenog osiguranja, ubacio 787 milijardi dolara za spas privrede, ukinuo zakon koji je branio homoseksualcima da otvoreno služe u vojsci i kompromis sa republikancima o produženju poreskih olakšica krajem prošle godine.Kao neuspjeh mu se bilježi to što još nema pomaka u rješavanju izrealsko-palestinskog pitanja, a nije ni ispunio obećanje da će zatvoriti zloglasni zatvor Gvantanamo.

Od sada do 2012. i održavanja novih predsjedničkih izbora Obama i republikanci će povlačiti pažljive poteze, ocenjuje novinar francuskog lista Eko (Les Echos).

Bonus video: