SAD i Kina postigle sporazume vrijedne 45 milijardi dolara

Američki predsjednik Barak Obama i predsjednik Kine Hu Đintao založili se za unapređenje saradnje, nakon što su te dvije zemlje na postigle trgovinske sporazume, vrijedne 45 milijardi dolara.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2011. 19:09h

Američki predsjednik Barak Obama i predsjednik Kine Hu Đintao založili su se za unapređenje saradnje, nakon što su te dvije zemlje na početku četvorodnevne posjete kineskog predsjednika Vašingtonu postigle trgovinske sporazume, vrijedne 45 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Lideri svjetskog supermoćnika i njegovog rivala koji bilježi najbrži uspon su poslije jednogodišnje zategnutosti otvorili samit u Vašingtonu na kojem su se na dnevnom redu našla pitanja oko kojih su se te dvije strane često razilazile, kao što su valutni kursevi, trgovina, globalna sigurnost i ljudska prava.

Dvije strane su tokom posjete Hua Vašingtonu, koja traje od 18. do 21. januara, sklopile sporazume o izvozu , vrijedne 45 milijardi dolara, uključujući kinesku kupovinu 200 aviona "Boing" u vrijednosti od 19 milijardi dolara.

Postignuti su takođe sporazumi sa američkim kompanijama "Hanivel", "Katerpilar" i "Vestinghaus elektrik", prenio je Rojters.

Jedan američki zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, je rekao da je učinjen progres u nekoliko ključnih oblasti trgovine, uključujući intelektualnu svojinu, domaće inovacije i vladine nabavke.

U okviru američko-kineskog foruma o čistoj energetici potpisan je važan sporazum između američkog aluminijumskog džina "Alkoa" i kineske "Čajna pauer investment korporejšen" koji se tiče širokog spektra projekata u industriji aluminijuma i čiste energije, čija se vrijednost procjenjuje na 7,5 milijardi dolara.

Niz sporazuma je, sem toga, zaključila kompanija "Dženeral elektrik" čija se saradnja sa kineskom "Čajna Hanđen korporejšen" tiče isporuka gasnih turbina u vrijednosti od 350 miliona dolara.

Taj američki koncern je takođe potpisao sporazum s jednom od najvećih svjetskih kompanija u sektoru uglja "Šenhua" koji su u američkom ministarstvu energetike procijenili na 100 miliona dolara, prenijela je agencija Itar-Tas.

Uporedo sa tim sporazumima, američki ministar energetike Stiven Ču i kineski ministar nauke i tehnike Van Han su potpisali sporazum o razvoju saradnje u okviru Američko-kineskog centra za istraživanja čiste energije koju kineska strana ocjenjuje kao jednu od najvažnijih u međusobnim odnosima SAD i Kine.

"Bez obzira što su naše zemlje konkurenti u nekim oblastima, mi u drugima možemo sarađivati", rekao je Obama i dodao da te mogućnosti treba zajedno da iskoriste.

Bonus video: