Vikiliks objavljuje of šor račune 40 političara

Bankar je rekao da je njegova supruga podatke ponudila njemačkom Ministru finansija Pir Štrajnbuku, ali na njeno pismo nikada nijes stigao odgovor, iako nije tražila novac .
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2011. 15:52h

Bivši švajcarski bankar proslijedio je osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu bazu podataka sa detaljima bankovnih računa oko 2.000 poznatih ličnosti.

Podaci nijesu još dostupni na sajtu Vikiliksa, a čine ih dva diska koje je pokazao Rudolf Elmer, na pres konferenciji u Londonu.

Asanž je obećao potpuno objavljivanje, čim se pouzdanost informacija provjeri, prenosi BBC.

Elmer će se pojaviti pred švajcarskim sudom u srijedu zbog optužbe da je prekršio zakon o bankarskoj sigurnosti.

Bankar koji je i ranije davao podatke Vikiliksu, otpušten je iz banke Julius Baer još 2002. godine.

U proslijeđenim podacima su detalji o multinacinalnim finansijskim firmama i bogatim pojedincima iz mnogih država, uključujući i Veliku Britaniju, SAD, Njemačku i odnose se na period od 1990 do 2009. godine, kako prenosi švacarski Der Sonntag.

"Čim smo vidjeli podatke, to je bilo otkrovenje", rekao je Asanž.

Familija pod pritiskom

Elmer je rekao da je "protiv sistema", i da zna "kako sistem funkcioniše" i kako novac ide na of šor račune.

"Radio sam taj posao i znam što se radi svakodnevno," rekao je objašnjavajući zašto mu je bitno da identifikuje sebe kao izvor .

Bankar, koji je bio šef operative Julius Baer banke na Kajmnaskim ostrvima, rekao je da je njegova familija pod pritiskom od kada je odlučio da otkrije podatke

Elmer je napomenuo da je bio 30 dana u švajcarskom zatvoru zbog kršenja bankarskih pravila, i da su mu nudili novac i povlačenje optužbi protiv njega, samo da bi ćutao.

Datoteka koju je Elmer ustupio Asanžu, između ostalog sadrži i ofšor račune oko 40 političara u 3 banke.

Bankar je rekao da je njegova supruga podatke ponudila njemačkom ministru finansija Pir Štrajnbuku, ali na njeno pismo nikada nije stigao odgovor, iako nije tražila novac.

Elmer, koji sa suprugom vodi "zviždački" vebsajt je rekao da mu podaci dolaze od više izvora koji žele da ostanu anonimni.

"Ja preuzimam odgovornost za cijelu stvar", rekao je Elmer.

Bonus video: