Australijanci kreću u veliko čišćenje nakon poplava

Kako nivo vode i dalje opada u nekim delovima poplavljenog Brizbejna, Australijanci su dobili novi zadatak: masovno čišćenje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2011. 09:43h

Kako nivo vode i dalje opada u nekim djelovima poplavljenog Brizbejna, Australijanci su dobili novi zadatak: masovno čišćenje.

Susjedstva su prekrivena muljem koje je poplava ostavila za sobom. A nekima je blato napalo i domove, uništivši veliki dio kućanstva.

Sali Linč je evakuisana iz svoje kuće u Brizbejnu prije katastrofalnih poplava, a po povratku je zatekla svoj dom u haosu.

"Voda došla do krovova, mogli smo vidjeti naš nameštaj i sve naše stvari kako plutaju oko kuće poput veš mašine", rekla je Linč. "U totalnom smo haosu. Da budem iskrena, samo sam sjela i počela kukati. Međutim, ne možete cio život kukati. Biće sve u redu. Nastaviću da se borim."

Broj žrtava se popeo na 16

Pronalazak tijela žene u dolini Lokier popeo je broj žrtava na 16, izjavila je premijerka Kvinslenda Ana Blaj. Ona je kazala i da se se 53 osobe vode kao nestale.

Hitne službe i australijsko vojno osoblje su pojačali potragu za nestalima u Kvinslendu, a vlasti i stanovnici pokušavaju da procijene štetu nastalu uslijed najgore poplave u poslednjih nekoliko decenija.

Zvaničnici su upozorili da će čišćenje potrajati mjesecima.

Bonus video: