MALI HEROJ

Dječak se utopio spašavajući brata

Trinaestogodišnji dječak od spasilaca tražio da prvo izvuku njegovog brata Blejka, a njega je, zarobljenog u autu, odnijela voda.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2019. 04:14h

Australijski spasioci i mediji proglasili su 13-godišnjeg Džordana Rajsa  herojem jer je rizikovao život da bi spasio mlađeg brata. Iako nije znao da pliva, insistirao je da spasioci iz auta zarobljenog u bujici prvo izvuku Blejka (Blake). Spasilac Voren Mekirlian ispričao je da je zid vode projurio kroz grad Tuvumbu u Kvinslendu, povećavajući se po 20 centimetara u 10 sekundi. Dječaci su s majkom Donom  ostali zarobljeni u autu. "Kad sam, prvi put, ugledao auto, voda je bila do registarskih tablica. Pomislio sam kako ću ga pogurati, no dok sam prešao 20 metara, voda je narasla do poklopca motora i počela je da se diže na vjetrobransko staklo", rekao je Mikirlian.

I on se umalo udavio kad ga je voda povukla, srećom, u pomoć mu je priskočio stranac identifikovan samo kao Kris. Zajedno su uspjeli da dođu do automobila i mada je Kris već dohvatio Džordana, dječak je tražio da prvo izvuče njegovog brata Blejka. Mikirlian ga je držao u naručju kada je odjednom naišla vodena bujica i oborila ih. Kris im je pomogao da dođu do kopna, nakon čega su muškarci opet krenuli do auta, ali bilo je kasno. Voda ga je odnijela.

Tragedija rasplakala premijerku

"Automobil se samo prevrnuo. Njih dvoje su, jednostavno, nestali", rekao je Mikirlian, a prenosi Sidnej Morning Herald.

Tri četvrtine Kvinslenda opet su pod vodom, a broj stradalih stalno raste. Za sada je potvrđeno da je 14 ljudi poginulo, dok ih je 70 nestalo. Oko 26.000 kuća je potpuno ili djelimično uništeno, a proći će mjeseci prije nego što bude moguće da se stanovnici vrate u svoje domove, rekla je premijerka Ana Blig.

Iako se voda iz rijeka polako povlači, i dalje je opasna za stanovnike i imovinu. Očekuje se da će se povući tek za vikend. Oko 118.000 imanja je ostalo i bez struje, a vlasti upozoravaju građane da ne žurei sa povratkom jer je, možda, i voda zagađena. Tragedija koja se u Kvinslendu ponavlja već drugi put u mjesecu gotovo je rasplakala premijerku, prenosi Sky News. Jedva suzdržavajući suze, rekla je građanima da ne smiju zaboraviti ko su. "Mi smo građani Kvinslenda! Ovo nevrijeme, možda, može slomiti naša srca, ali ne i volju", rekla je Blig.