Predsjednik Bin Ali pobjegao u Saudijsku Arabiju

Saudijska Arabija je potvrdila da je u tu kraljevinu doputovao bivši predsjednik Tunisa Zin Al Abidin Ben Ali, sa svojom porodicom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2011. 09:37h

Saudijska Arabija je potvrdila da je u tu kraljevinu doputovao bivši predsjednik Tunisa Zin Al Abidin Ben Ali, sa svojom porodicom. Rojters je prenio da je Ben Alija avionom stigao u saudijski grad Džedu.

Dugogodišnji predsjednik Tunisa juče je napustio tu zemlju, a premijer Muhamed Ganuši je preuzeo dužnost privremenog šefa države.

Premijer Tunisa je poručio narodu da će poštovati Ustav i ponovo uspostaviti stabilnost u zemlji, gdje već više od mjesec dana traju protesti zbog nezaposlenosti, korupcije i skupih prehrambenih proizvoda, u kojima su, prema zvaničnim podacima, poginule 23 osobe. "Zaklinjem se da ću poštovati Ustav i provesti političke, ekonomske i socijalne reforme koje su najavljene u dogovoru sa svim političkim stranama, uključujući političke partije i civilno društvo", rekao je Ganushi. Ben Ali (74) raspustio je vladu, najavio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora za šest mjeseci, proglasio vanredno stanje i uveo policijski sat. Ben Ali je došao na vlast mirnim državnim udarom 1987. godine, a u četvrtak je, u pokušaju da stabilizuje situaciju u Tunisu, saopštio da se neće kandidirati po isteku mandata 2014. godine.

Bonus video: