Talibani se više ne protive školovanju djevojčica

Ministar obrazovanja priznaje da je talibanski kruti stav u vezi s obrazovanjem doprinio tome da u mnogim provincijama Afganistana nema ni muškog ni ženskog učitelja: u talibansko vrijeme među milion studenata nije bilo nijedne djevojke.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 10:58h

Talibani se više ne protive školovanju djevojčica u Afganistanu, izjavio je državni ministar obrazovanja Farooq Wardak, prenosi BBC. Pod talibanskim režimom, ženama u Afganistanu nije bilo dopušteno da rade ili da se školuju.

"Nadam se da će uskoro doći do mirovnih i smislenih pregovora i da neće biti dvoumljenja u vezi sa osnovnim ljudskim pravima", dodao je ministar.

U oktobru prošle godine afganistanski predsjednik Hamid Karzai potvrdio je da su u toku nezvanični razgovori s talibanskim vođama, kako bi se okončala krvava pobuna zbog koje ova napaćena zemlja već više od devet godina propada. Čini se kako su sada pregovori odmakli dalje od pitanja oslobađanja zatvorenika i da su zašli na područje državne politike.

Ministar obrazovanja priznaje da je talibanski kruti stav u vezi s obrazovanjem doprinio tome da u mnogim provincijama Afganistana nema ni muškog ni ženskog učitelja.

"U talibansko vrijeme među milion studenata nije bilo nijedne djevojke. Postotak ženskih nastavnika i profesora bio je takođe na nuli. Danas su 38 posto naših učenika djevojčice, a 30 posto nastavnika su žene", kaže Wardak.

Kroz nacionalne programe solidarnosti donatori su u proteklom periodu pomagali Afganistanu da izgradi škole u svim provincijama zemlje.

Bonus video: