Pala tunižanska vlada, proglašeno vanredno stanje

Tunižanska vlada i parlament su raspušten posle višenedeljnih protesta zbog korupcije, nezaposlenosti i visokih cijena hrane, prenosi BBC.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 17:54h

Tunižanska vlada i parlament su raspušten posle višenedeljnih protesta zbog korupcije, nezaposlenosti i visokih cijena hrane, prenosi BBC.

Izbori za novi parlament će se bitin održani u roku od šest meseci, ali je nejasno šta će se desiti u međuvremenu.

Raspuštanje vlade je uslijedilo nakon protesta u glavnom gradu Tunisu, na kojima su okupljeni pozivali predsjednik Zine El Abidine Ben Alija da se povuče.

Predsjednik poručio da će se povući 2014.

Šef države sinoć je poručio naciji da će napustiti vlast na kraju svog mandata 2014. i da je naredio policiji da prestane da puca na demonstrante nezadovoljne socijalnom situacijom u zemlji."Razumio sam vas", ponovio je više puta Ben Ali, na vlasti već 23 godine, u svom trećem obraćanju naciji od početka izbijanja nereda sredinom decembra.Predsednik je obećao i "potpunu slobodu" informacija i pristup internetu i priznao da je imao pogrešnu procjenu socijalne krize koja potresa zemlju više od mjesec dana, kao i da je naredio "nezavisnu istragu o odgovornosti svakog pojedinca".Prema podacima nevladinih organizacija, u sukobima je poginulo najmanje 66 ljudi.Govor predsjednika opozocija je relativno dobro primila, a rijetki dnevni listovi koji su danas izašli pozdravili su njegove riječi.Nemiri u Tunisu počeli su sredinom decembra u unutrašnjosti Tunisa kada se jedan mladić demonstrativno spalio na ulici pošto mu je policija oduzela robu koje je prodavao bez dozvole.

Galerija

Bonus video: