Djevojčica Lana Amin umrla zbog 6 funti?

Vladin Odbor za imunizaciju drastično je preokrenuo politiku vakcinisanja djece, nakon prvobitnog stanovišta da su djeca u najvećoj opasnosti od novog gripa.
1 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 10:27h

Doktor čija je kćerka umrla samo nekoliko sati pošto je dobila svinjski grip, napao je juče britansko ministarstvo zdravlja jer su odbili da odobre vakcinu koja bi joj spasila život, a koja je koštala svega 6 funti.

Roditelji širom Ostrva su šokirani fotografijom trogodišnje Lane Amin na aparatima za održavanje života, prije nego je postala jedna od najmlađih žrtava svinjskog gripa ove zime u Velikoj Britaniji.

Njen otac, Dr Zana Amin, rekao je, da uz svo poznavanje medicine, može jasno da utvrdi da je jedini razlog što djevojčici nije ponuđena vakcina – cijena lijeka.

U današnjem Dejli mejlu, doktor se žali ministrima i poziva ih da pogledaju dirljivu fotografiju njegove kćerke nekoliko sati prije smrti.

On je zatražio odgovor: da li iko ima pravo da ostaloj djeci ne odobri vakcinu

"Ako bih mogao da pokažem fotografiju ministru zdravlja Endrju Lensliju, rekao bih mu - stavi se u našu poziciju, pomisli kako nam je…", napisao je otac preminule djevojčice.

Dr Amin je napisao: "Svi smo je iznavjerili, od zdravstvenog tima, preko Vlade, do mene njenog oca. Kao doktor, ne mogu da zamislim nijedan razlog da se lijek ne odobri djeci. Jedino mogu da pomislim da je u pitanju štednja”.

Aminov istup je stigao usred nedoumica i rastuće zabrinutosti načinom na koji se Velika Britanija bori protiv gripa.

Vladin Odbor za imunizaciju drastično je preokrenuo politiku vakcinisanja djece, nakon prvobitnog stanovišta da su djeca u najvećoj opasnosti od novog gripa.

Nikad neće saznati da je majka

Još jedna žrtva svinjskog gripa u Britaniji, Lijen Gunel (21), je u komi i možda nikad neće znati da je majka. Ona je, nakon što su ljekari izazvali vještačku komu, kako bi je porodili prije vremena, pretpjela oštećenja na mozgu.

Lijenina kćerka Fejt je na svijet došla carskim rezom i teška je jedva 1,5 kilogram.

“Bila je tako uzbuđena kada je saznala da će dobiti djevojčicu, a sada i ne zna da je majka. Sav je novac trošila kupujući stvari za bebu”, priča Lijenina mama Šeron (43).

Njenog oca Sajmona je slomilo to što Fejt neodoljivo podsjeća na svoju majku.

“Tako je savršena i izgleda baš kao Lijen. Ona je sada sve što imamo od naše lijepe djevojke”.

Šeron i Simon su ljuti što njihovoj kćerki nikada nije ponuđena vakcina protiv svinjskog gripa, uprkos činjenici da trudnice spadaju u kategoriju visokog rizika od obolijevanja. Lijen je rodila djevojčicu u sedmom mjesecu trudnoće.

Njeni roditelji krive ljekare i žele pokrenuti istragu, kako bi saznali zašto je Lijen, uprkos virusu, poslana kući sa antibioticima. Kada se prvi put obratila ljekarima, otpuštena je riječima da je u pitanu “puki virus”. No, već sljedeći dan nakon pregleda, djevojka je iskašljavala krv, zbog čega je prevezena u bolnicu. Sumnjalo se da ima upalu pluća.

Ljekari u Gloucester Royal bolnici su otkrili da Ljen ima ozbiljno oštećenje pluća i da su šanse da prežive i ona i dijete male, zbog nedovoljnog dovoda kiseonika. Predložili su izazivanje vještačke kome, nakon čega bi uradili carski rez i spasili bebu.

Nakon porođaja, djelovalo je da su i majka i beba dobro, ali sjutradan su Lijenini roditelji dobili potvrdu rezultata po kojima je Lijenin test na svinjski grip bio pozitivan. Da bude još gore, postojale su sumnje da je Lijen pretprjela oštećenja na mozgu.

Lijen ni sedam sedmica nakon porođaja nije izašla iz kome. Njeni roditeljii dalje čekaju rezultate o stanju mozga. Ako se ostvare njihovi najveći strahovi, moraće da donesu odluku o isključenju svoje kćeri sa aparata.

“Bili smo zapanjeni kada su nam rekli da je lLijen bolesna od svinjskog gripa”, kaže njen otac.

Lijenini roditelji nisu bili sretni kada im je kćerka saopštila da će svoju djevojčicu zvati Fejt (Faith, engl. Vjera).

“Ne postoji savršenije ime od tog u ovom trenutku”, kažu sada.

Bonus video: