U 25 zemalja zabilježen pad demokratije

U izvještaju koji je obuhvatio situaciju u 194 zemlje i 14 teritorija, Freedom House je petu godinu zaredom primijetio pogoršanje u poštovanju političkih prava i građanskih sloboda širom svijeta.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2011. 09:25h

U 25 zemalja je prošle godine zabilježen "značajan pad" demokratije, dok ni demokratski svijet nije iskazao ozbiljniju namjeru da se tome suprotstavi, ocijenila je međunarodna nevladina organizacija Freedom House.U izvještaju koji je obuhvatio situaciju u 194 zemlje i 14 teritorija, Freedom House je petu godinu zaredom primijetio pogoršanje u poštovanju političkih prava i građanskih sloboda širom svijeta, prenosi agencija Beta."Naši neprijatelji ne samo da su ogrezli u represiji, već oni to čine sa nečuvenom agresivnošću I samopouzdanjem. A demokratska zajednica ne reaguje", ocijenio je izvršni direktor te grupe, Dejvid Kremer.Kina, Egipat, Iran, Rusija i Venecuela i dalje sprovode represivne mjere, dok je broj izbornih demokratija pao na 115, što je najniži nivo od 1995. Primjera radi, 2005. je bio rekordan broj izbornih demokratija - 123, navodi se u izvještaju Freedom Housea.

Autoritarni režimi su sve drskiji i lako ućutkuju domaće kritičare

Među zemljama koje su degradirale u demokratskom smislu navode se i Francuska, Mađarska, Letonija, Ukrajina, Avganistan, Egipat, Meksiko, Obala Slonovače."Najmoćniji svjetski autoritarni režimi ponašali su se u 2010. još drskije nego ranije", navodi se u izvještaju i ukazuje posebno na primjer Kine koja je vršila pritisak na strane vlade da bojkotuju ceremoniju dodjele Nobelove nagrade za mir kineskom borcu za demokratiju, Liju Sjaobou.U tom smislu se posebno ističe i rusko "razmetljivo nepoštovanje" nezavisnosti pravosuđa u slučaju naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog, koji većina smatra "fabrikovanim".“Autoritarnim režimima će biti mnogo lakše da ućutkaju domaće kritičare ukoliko ne postoji nikakav otpor iz spoljnog svijeta", ocijenila je direktorka istraživanja Freedom Housea u saopštenju koje prati godišnji izveštaj o nivoima slobode u državama svijeta.

U 11 zemalja ostvaren napredak u poštovanju demokratije

Ta organizacija ocjenjuje da je 11 zemalja ostvarilo napredak u poštovanju demokratije.

U izvještaju se navodi i da su Bliski istok i Sjeverna Afrika i dalje regioni sa najnižim nivoom slobode, dok su Ukrajina i Meksiko od “slobodnih” postale “djelimično slobodne” zemlje.Zemlje poput Kirgizije i Gvineje prošle godine su, međutim, iz grupe "neslobodnih" prešle u “djelimično slobodne” države, pošto su održale relativno slobodne i fer izbore.

Bonus video: