ISKVARIO GA CIRKUS

Čarli-šimpanza pušio i živio duže

Šimpanzini čuvari kažu da je Čarli bio "povremeni pušač", pokušavao da sakrije svoju naviku i nekoliko puta da "ostavi".
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2011. 18:23h

Čarli, šimpanza iz Južnoafričkog zoološkog vrta koji je postao zavisnik o cigaretama, umro je u 52. godini, prebacivši za 12 godina prosječan životni vijek zatočenih šimpanzi. Nakon video snimka na kojem Čarli puši cigaretu, koji je na internet dospio zahvaljujući posjetiocima, životinja i zoološki vrt privukli su međunarodnu pažnju i posjetioce koji su mu ubacali dodatne cigarete.

Kako kažu njegovi čuvari, Čarli je bio "povremeni pušač" i čak je pokušavao da sakrije svoju naviku od svojih čuvara, koji su pokušavali da ga odviknu pružajući mu medicinsku njegu i specijalnu dijetu. Skorašnja studija otkrila je da samo 7 odsto zatočenih šimpanzi živi preko četrdesete godine.

Vjeruje se da je Čarli naučio da puši za vrijeme njegovog boravka u američkom cirkusu, prije nego što je premješeten u zoološki vrt. Čuvari iz zoološkog vrta kažu da je životinja umrla od starosti ali čeka se da autopsija to potvrdi. Zoološki vrt predlaže da se Čarlijevo tijelo preparira i izloži.

Preporučujemo za Vas