Izrael odbacio kritike Katrin Ešton

Izraleske vlasti juče su počele rušenje jednog krila hotela Šepard, a zgrada hotela ima dubok istorijski značaj za Palestince.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2011. 11:45h

Izrael je danas kategorički odbacio kritike šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton povodom rušenja zgrade koja ima istorijsku vrijednost za Palestince u anektiranom istočnom Jerusalimu.

"Nazivanje Jerusalima područjem za kolonizaciju (Jevreja) kontradikcija je i uvreda za istoriju tog grada", rekao je agenciji Frans pres potparol ministarstva inostranih poslova Jigal Palmor."Neshvatljivo je miješanje privatnog prava, međunarodnog prava i politike", ocijenio je Palmor.U saopštenju iz Brisela Eštonova je juče oštro osudila rušenje hotela Šepard u palestinskom naselju Šeik Džard i planove za izgradnju novih jevrejskih naselja u tom delu grada.Eštonova je tom prilikom ocijenila da su "nova naselja nelegalna prema međunarodnom pravu".Naselja "podrivaju povjerenje između strana i predstavljaju prepreku miru", rekla je Eštonova i dodala da je "iIstočni Jerusalim dio okupirane palestinske teritorije" od strane Izraela i da EU ne priznaje tu aneksiju.Izraleske vlasti juče su počele rušenje jednog krila hotela Šepard u istočnom dijelu Jerusalima koji je anektiran posle 1967. godine.Zgrada hotela ima dubok istorijski značaj za Palestince jer je tu živjela porodica velikog muftije Jerusalima Amina al Huseinija koji je predvodio Veliku palestinsku revoluciju od 1936. do 1939. protiv britanske okupacije i jevrejskih cionista.Rušenje za palestinske vlasti predstavlja "posmrtna zvona" za pokušaj obnavljanja mirovnih pregovora.

Bonus video: