Više od 200 djece u Kini otrovano olovom

Više od 200 kineske djece otrovalo se olovom iz dvije fabrike baterija koje se nalaze preblizu njihovih kuća u istočnom dijelu zemlje, izvijestili su tamošnji mediji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2011. 11:39h

Više od 200 kineske djece otrovalo se olovom iz dvije fabrike baterija koje se nalaze preblizu njihovih kuća u istočnom dijelu zemlje, izvijestili su tamošnji mediji, a prehosi hrvatski tportal.

Nakon testiranja obavljenih prošli mjesec ustanovljeno je da troje djece iz mjesta Gaohe u pokrajini Anhui ima povišen nivo olova u krvi, a potom je obavljena kontrola krvi kod još 280 djece gdje se pokazalo da ih je otrovano još 200, izvijestila je agencija Xinhua.

Vlasti su zatvorile obje fabrike baterija čija se uprava smatra odgovornom za trovanje djece. Domove stanovnika Gaohe od fabrika dijeli samo uski puteljak, što je u suprotnosti sa pravilima o zaštiti životne sredine.

Xinhua prenosi kako je među otrovanom djecom i beba stara samo nekoliko mjeseci. Trovanje olovom vrlo se teško otkriva, a posljedica je kontinuiranog izlaganja malim količinama olova. Može oštetiti razne dijelove tijela, naročito nervni sistem, reproduktivne organe i bubrege, a može prouzrokovati i visoki krvni pritisak i anemiju.

Kinesko ministarstvo životne sredine zatražilo je hitne mjere sanacije fabrika.

Bonus video: