Ptice uginule od stresa?

Nagađa se kako bi umiranje ptica moglo biti povezano s tornadom koji je u novogodišnjoj noći pogodio Arkanzas, no Bibi je smješten dovoljno daleko od nevremenom najviše pogođenog područja.
72 pregleda 0 komentar(a)
s1526_1, Foto: AP
s1526_1, Foto: AP
Ažurirano: 03.01.2011. 20:09h

Oko pet hiljada ptica je nešto prije ponoći 31. decembra počelo da pada sa neba u gradu Bibi, u američkoj saveznoj državi Arkanzas. Mrtve ptice, uglavnom vrste kos, misteriozno su padale sa neba po gradu u kojem živi oko 4.500 stanovnika. Ptice su nastavile padati i sjutradan, na prvi dan nove 2011. godine.

Nagađa se kako bi umiranje ptica moglo biti povezano s tornadom koji je u novogodišnjoj noći pogodio Arkanzas, no Bibi je smješten dovoljno daleko od nevremenom najviše pogođenog područja. Eksperti smatraju da su ptice možda uginule od stresa uzrokovanog ponoćnim vatrometom.

”Više smo okrenuti varijanti da su uginule od stresa”, kazao je Kit Stivens portparol Komisije za poljoprivredu i ribolov u Arkanzasu. On je izjavio da je moguće da su ptice zbunjene zbog vatrometa udarale u kuće ili dobijale srčani napad. Mrtve ptice službenici su sakupljali i juče cijeli dan, a njihove su lešine juče poslate na analizu kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti. Pomrle ptice nemaju na sebi vidljivih fizičkih povreda.

Ova komisija pokušava da utvrdi što je uzrokovalo smrt oko 100 000 riba duž rijeke Arkanzas u blizini brane u Ozarku, 125 kilometara zapadno od Bibija. Riba je otkrivena 30. decembra. Stivens je kazao da je pomor ribe vjerovatno izazvala bolest jer se radi o jednoj vrsti ribe.

Stivens je kazao da ova dva događaja ne izgledaju povezano i da su testovi na toksine bili negativni.

Bonus video: