"OVIM SE ŠALJE JASNA PORUKA"

NATO protjeruje sedam ruskih diplomata, za troje uskraćeni akreditivi

Stoltenberg je ukazao da je trovanje bivšeg dvostrukog agenta u Solsberiju predstavljalo prvu upotrebu nekog nervnog otrova na teritoriji NATO, i da su 14. marta saveznici NATO izrazili jasnu zabrinutost i osudili to "nesmotreno kršenje međunarodnih normi", navodi se u saopštenju Alijanse
15 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2018. 15:16h

NATO povlači akreditive sedam diplomata u misiji Rusije pri NATO, a biće odbijeni tekući zahtjevi još troje za akreditive, rekao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavljujući tu odluku povezanu s trovanjem bivšeg dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji.

Sjevernoatlantski savjet je po toj odluci smanjio veličinu ruske misije pri NATO za trećinu, na dvadeset zvaničnika, navodi se u izjavi NATO.

"Ovim se šalje jasna poruka Rusiji da postoje cijena i posljedice njenog neprihvatljivog i opasnog ponašanja", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je ukazao da je trovanje bivšeg dvostrukog agenta u Solsberiju predstavljalo prvu upotrebu nekog nervnog otrova na teritoriji NATO, i da su 14. marta saveznici NATO izrazili jasnu zabrinutost i osudili to "nesmotreno kršenje međunarodnih normi", navodi se u saopštenju Alijanse.

Kako je rekao Stoltenberg, odluka NATO o protjerivanju ruskih diplomata dio je "širokog, snažnog i koordiniranog međunarodnog odgovora" poslije upotrebe nervnog otrova u Solsberiju.

Te mjere su "proporcionalne" i u skladu s pravnim obavezama Alijanse, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ta odluka "ne mijenja politiku NATO prema Rusiji".

"NATO ostaje posvećen dvostrukom pristupu jakoj odbrani i otvorenosti dijalogu, uključujući rad na pripremama sljedećeg sastanka Savjeta NATO-Rusija", navodi se u saopštenju.

Više od dvadeset zemalja, uključujući SAD i mnoge iz EU, najavilo je protjerivanje ukupno više od 130 ruskih diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom zbog trovanja bivšeg špijuna u Engleskoj.