Južna Koreja poziva na nove pregovore šest zemalja

"Nemamo izbora već da rješavamo problem demontiranja sjevernokorejskog nuklearnog programa diplomatski, putem pregovora šest strana", izjavio je Li.
0 komentar(a)
Koreje, Foto: Rada Brajović
Koreje, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Južnokorejski predsjednik Li Mjung-Bak pozvao je na nove pregovore šest zemalja sa Sjevernom Korejom, ističući da diplomatsko nastojanje predstavlja jedini način za rješavanje sjevernokorejskog nuklearnog pitanja, prenosi Tanjug.

"Nemamo izbora već da rješavamo problem demontiranja sjevernokorejskog nuklearnog programa diplomatski, putem pregovora šest strana", izjavio je Li, pozivajući na razgovore u kojima bi učestvovale obije Koreje, Kina, Rusija, Japan i Sjedinjene Američke Države.
Južna Koreja, SAD i Japan ranije su saopštili da pregovori, prekinuti u aprilu 2009. godine, ne mogu da počnu dok Pjongjang ne pokaže da je odlučan u nameri da se promijeni.

Li je, međutim, istakao da nema mnogo vremena za otklanjanje nuklearne opasnosti koja preti od Sjeverne Koreje, jer je ova zemlja odredila 2012. godinu kao rok do kada će postati "velika, snažna i napredna" zemlja, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Poziv na pregovore predstavlja ublažavanje stava predsjednika Južne Koreje, koji je prije dva dana pojačao retoriku i pozvao sunarodnike na nacionalnu solidarnost zbog prijetnji vojnom agresijom iz Pjongjanga.

Tenzije na Korejskom poluostrvu, poslije dva oružana napada na Južnu Koreju ove godine, dostigle su najviši stupanj od završetka rata između dve zemlje 1953.

Sjeverna Koreja je u novembru napala južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong u blizini sporne granice dvije zemlje, a u martu je torpedovala južnokorejski brod sa 46 mornara.

Bonus video: