SAD tragaju za sinom Osame Bin Ladena: Nude milion dolara za informacije

Vjeruje se da je Hamza Bin Laden star oko 30 godina
1965 pregleda 2 komentar(a)
Osama bin Laden, Foto: Reuters
Osama bin Laden, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) su ponudile nagradu od milion dolara za informacije koje bi mogle da dovedu do pronalaženja jednog od sinova ubijenog vođe Al Kaide Osame Bin Ladena.

Hamza Bin Laden pojavljuje se kao vođa te islamističke ekstremističke grupe naveli su zvaničnici, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Vjeruje se da se on nalazi blizu avganistansko-pakistanske granice.

Posljednjih godina on je objavio audio i video poruke u kojima poziva pristalice da napadnu SAD i njene zapadne saveznike kao odmazdu za ubistvo njegovog oca.

Specijalne amerčke snage su 2011. ubile Osamu Bin Ladena u kompleksu zgrada u Abotabadu u Pakistanu.

On je odobrio napade na SAD 11. septembra 2001. godine u kojima je ubijeno gotovo 3.000 ljudi.

Vjeruje se da je Hamza Bin Laden star oko 30 godina, a SAD su ga zvanično stavile na crnu listu globalnih terorista prije dvije godine.

Američki Stejt dipartment navodi da se oženio ćerkom Mohameda Ate koji je oteo jedan od četiri aviona upotrijebljenih u napadima 2001. i sa njim uletio u jednu od kula Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Pisma Osame Bin Ladena, pronađena u kompleksu gdje je ubijen, ukazuju da je on spremao Hamzu, za koga se vjeruje da mu je omiljeni sin, da ga zamijeni kao vođu Al Kaide, navodi BBC.

Vjeruje se da je Hamza Bin Laden proveo više godina sa majkom u Iranu, gdje se i venčao, dok je, prema drugim izvještajima, živio u Pakistanu, Avganistanu ili Siriji.

"Mi vjerujemo da je on vjerovatno na avganistansko-pakistanskoj granici i da će preći u Iran. Ali mogao bi da bude bilo gdje u južnoj centralnoj Aziji", rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara za diplomatsku bezbjednost Majkl Evanof.

Bonus video: