Trudo usred velikog korupcijskog skandala

Afera se vrti oko velike građevinsko-inženjerske firme SNC-Lavalin kojoj prijeti podizanje optužnice zbog prevare i podmićivanja libijskih zvaničnika za vrijeme Gadafijeve vladavine
4094 pregleda 1 komentar(a)
Trudo, Foto: Reuters
Trudo, Foto: Reuters

Kanadski premijer Džastin Trudo, poznat po svojim društveno liberalnim stavovima i imidžu, našao se usred velikog korupcijskog skandala.

Afera se vrti oko velike kanadske građevinsko-inženjerske firme SNC-Lavalin kojoj prijeti podizanje optužnice zbog prevare i podmićivanja libijskih zvaničnika za vrijeme vladavine Moamera Gadafija, prenosi Index.hr

Zašto je Trudo u nevolji?

Sada su u javnost izišle optužbe da su neki od Trudoovih najbližih savjetnika vršili pritisak na bivšu ministarku pravosuđa i državnu sekretarku (u Kanadi i SAD to je jedinstvena funkcija) Džodi Vilson-Rejbold da spriječi procesuiranje SNC-Lavalina, piše Gardijan.

Vilson-Rejbold je sama otkrila da je od vladinih zvaničnika primala "prikrivene prijetnje" i bila pod pritiskom da se pobrine da spomenuta firma ne završi na sudu zbog optužbi za korupciju. Džerald Bats, vjerovatno najbliži Trudoov savjetnik, u međuvremenu je bio prisiljen dati ostavku zbog ovog neprimjerenog pritiska na Vilson-Rejbold, koja je takođe dala ostavku.

Prema anketama, ova je afera ozbiljno naštetila vladajućoj Liberalnoj stranci, što je za nju posebno zabrinjavajuće budući da će Kanada na jesen imati parlamentarne izbore.

Za šta je tačno firma optužena?

SNC-Lavalin je optužen da je platio čak 48 miliona kanadskih dolara (32 miliona eura) članovima Gadafijeve porodice kako bi osigurao unosne građevinske ugovore u Libiji. Mito je navodno isplaćen u razdoblju od 2001. do 2011. Ako firma bude proglašena krivom, bit će joj zabranjeno učestvovati na tenderima na nivou savezne vlasti u Kanadi u razdoblju od deset godina. SNC-Lavalin ima gotovo 50 hiljada zaposlenih širom svijeta, od toga 3.400 u Kvebeku, zbog čega su Trudoovi liberali navodno strahovali da će ih glasači kazniti ako se kompanija nađe u ozbiljnim problemima.

Uprava SNC-Lavalina lobirala je za takozvani sporazum o odloženom sudskom progonu, što u principu znači da bi im bilo dozvoljeno platiti novčanu kaznu umjesto sudskog progona, prenosi Index.hr. To bi značilo i da bi se izvukli bez zabrane učestvovanja na državnim tenderima. No, državno tužilaštvo ipak je odlučilo odvesti cijelu stvar na sud.

I upravo tu leži suština skandala koji je opasno uzdrmao Trudoa: njega, njegove savjetnike i njegovog ministra finansija optužuju, zasad neformalno, da su pokušavali natjerati ministarku pravosuđa da interveniše i natjera tužioce da prihvate nagodbu van suda kojom bi se SNC-Lavalin izvukao. Vilson-Rejbold je odbila pritisak i prihvatila mišljenje svog pravnog tima da o optužbi za korupciju dotične firme odluči sud.

Što kaže bivša ministarka pravosuđa?

U dramatičnom svjedočenju pred parlamentarnim odborom za pravosuđe Vilson-Rejbold je detaljno opisala "konzistentne i uporne" napore da je privole da se predomisli oko SNC-Lavalina. Istakla je da se pritisak pojačavao uprkos njenom insistiranju na tome da neće popustiti, a uključivao je i "prikrivene prijetnje" da će se sukobiti sa samim premijerom. Ipak, naglasila je kako ne misli da je njihov pritisak ilegalan jer joj nisu izričito naredili da traži nagodbu. Članovi vlade i njihovi pomoćnici su ovaj zahtjev opravdavali zabrinutošću zbog gubitka radnih mjesta u Kanadi, ali i političke štete za liberale.

Vilson-Rejbold je u svjedočenju konstatovala da bi bilo neprimjereno da donosi odluke na temelju "stranačkih političkih interesa", a otkrila je da je i Trudo lično lobirao za cijelu stvar, i to do tačke da ga je morala upozoriti da to što traži od nje nije primjereno.

Trudo, zanimljivo, nije porekao da su on i njegov tim razgovarali s bivšom ministarkom. No on tvrdi da su svi njihovi razgovori bili u granicama propisa. U četvrtak je ponovio da je njegov posao kao premijera brinuti se za radna mjesta svih Kanađana. Lider opozicije Endru Šir pozvao ga je da podnese ostavku, što je Trudo odbio. Drugi politički lideri zatražili su dodatnu istragu državnog sekretara za etiku, koji je u međuvremenu i pokrenuo istragu.

Trudoov savjetnik Bats i zamjenik premijera Majkl Vernik, kao i drugi zvaničnici umiješani u skandal, najavili su da će takođe svjedočiti pred odborom za pravosuđe i iznijeti svoju stranu priče. Obojica takođe tvrde da nisu učinili ništa pogrešno. U međuvremenu je Trudoovu stranu zauzela i ministarka vanjskih poslova Kristis Frilend koja je kazala da je "100 odsto sigurna da premijer ne bi nikada primijenio neprimjeren pritisak".

Ipak, zvaničnik Liberalne stranke, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je da u stranci vlada "velika zabrinutost bez presedana".

ićivanja libijskih zvaničnika za vrijeme vladavine Moamera Gadafija

Bonus video: