Kanada počela proces izručenja finansijske direktorice Huaveja

Američko Ministarstvo pravosuđa optužuje Huavej i njegovu finansijsku direktoricu da su zaobišli američke sankcije Iranu, ali i da su preko dvije podružnice ukrali industrijsku tajnu američke telekomunikacione kompanije T-Mobilea
686 pregleda 0 komentar(a)
Meng Vanžu, Foto: Reuters
Meng Vanžu, Foto: Reuters

Kanadsko Ministarstvo pravosuđa službeno je u petak počelo proces izručenja Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) finansijske direktorice telekomunikacione kompanije Huavej, Meng Vanžu, koja je na američki zahtjev uhapšena 1. decembra u Vankuveru.

Mjesec nakon što je američko pravosuđe objavilo dug popis tačaka optužnice protiv kompanije Huawei i Meng, zvaničnici kanadskog Ministarstva pravosuđa izdali su sudski nalog čime službeno počinje proces izručenja, saopštila je Vlada Kanade, prenosi SEEbiz.

Američko Ministarstvo pravosuđa optužuje Huavej i njegovu finansijsku direktoricu da su zaobišli američke sankcije Iranu, ali i da su preko dvije podružnice ukrali industrijsku tajnu američke telekomunikacione kompanije T-Mobilea.

Advokati koji zastupaju Meng ocijenili su da su američke optužbe politički motivisane.

"Naša klijentkinja tvrdi da je nedužna i da je američki sudski proces i izručenje zloupotreba procesnog prava", naveli su advokati.

Kanadska Vlada odbacila je kineski zahtjev da Meng bude oslobođena i dodala da nema uticaja na pravosuđe.

"Kineska strana potpuno je nezadovoljna i čvrsto se protivi postupku", objavila je kineska Ambasada u Otavi nakon pokretanja postupka izručenja.

Hapšenje Meng izazvalo je neviđenu diplomatsku krizu između Otave i Pekinga koji u tome vidi pokušaj uništavanja svoje najveće telekomunikacione kompanije, iako kanadski premijer Džastin Trudo od početka tvrdi da nikad nije bilo "političke intervencije" i da je Kanada "pravna država".

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova dovodi u pitanje nezavisnost kanadskog pravosuđa s obzirom na nedavno objavljene optužbe da je Vlada premijera Džastina Trudoa pokušala da interveniše u suđenje za korupciju.

Meng, kći osnivača Huaveja, Rena Žengfeija, uhapšena je 1. decembra i puštena uz garanciju sredinom decembra u Vankuveru gdje posjeduje dvije rezidencije.

Odnosi Kine i Kanade zahladnjeli su nakon njenog hapšenja.

Kina je uhapsila dvoje kanadskih državljana, a trećeg osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge.

Bonus video: