Gvaido se vraća u Venecuelu, hoće li ga Madurove snage uhapsiti?

On je proveo proteklih nekoliko dana na putovanju po zemljama Južne Amerike kako bi dobio njihovu podršku za kampanju kojom bi formirao prelaznu vladu i svrgnuo Madura
1245 pregleda 0 komentar(a)
Gvaido, Foto: Reuters
Gvaido, Foto: Reuters

Opozicioni vođa Venecuele Huan Gvaido rekao je da će se vratiti u zemlju nakon posjete Ekvadoru i pozvao na nove proteste sljedeće sedmice protiv predsjednika Nikolasa Madura, čija mu je vlada zabranila odlazak u inostranstvo.

Gvaido je proveo proteklih nekoliko dana na putovanju po zemljama Južne Amerike kako bi dobio njihovu podršku za kampanju kojom bi formirao prelaznu vladu i svrgnuo Madura.

Najavio povratak u Venecuelu

Posjetio je Brazil, Argentinu i Paragvaj nakon što je prošle sedmice iz Venecuele otputovao u Kolumbiju kako bi koordinirao slanje humanitarne pomoći svojoj zemlji.

Međutim, snage vjerne Maduru zaustavile su konvoj.

"Što se tiče sljedećih koraka za narod Venecuele, najavljujem svoj povratak kući iz Ekvadora", rekao je na pres konferenciji u Salinasu koju je održao zajedno s predsjednikom Ekvadora Lenjinom Morenom. Moreno mu je dao podršku za "duboku transformaciju" Venecuele, prenosi Hina.

Gvaido nije rekao kada će se tačno niti kako vratiti u Venecuelu. Očekuje se da će otputovati iz Ekvadora u nedjelju, kako kaže program njegove posjete.

Hoće li biti uhapšen po povratku?

Gvaidov povratak mogao bi dovesti do njegovog hapšenja.

Vrhovni sud zabranio mu je putovanja nakon što se 23. januara proglasio privremenim predsjednikom, što je većina zapadnih zemalja priznala kao legitiman potez. Gvaido je naglasio da bi građani Venecuele trebalo da ponovno izađu na ulice u ponedjeljak i utorak, kada se u Venecueli, kao i u drugim latinoameričkim zemljama, održava karneval.

"Imamo malo toga slaviti, a puno raditi", dodao je.

Iako administracija američkog predsjednika Donalda Trampa nije isključila mogućnost vojne intervencije kojom bi se svrgnuo Maduro, vjeruje se da ipak do nje neće doći, a njegovi latinoamerički partneri umjesto vojne intervencije podržavaju sankcije i diplomatiju.

Bonus video: