Stolteberg: NATO će postojati sve dok je potreban

"Vidite Bugarsku. Njen ulazak prije 15 godina pomogao je da se stabilizuje Evropa, ojača demokratija, vladavina prava i očuva mir, što je osnova za ekonomski prosperitet", rekao je Stoltenberg
1092 pregleda 7 komentar(a)
Stoltenberg i Pens, Foto: Reuters
Stoltenberg i Pens, Foto: Reuters

NATO će postojati sve dok je potreban jak savez bezbjednosti i odbrane, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenber i naglasio da se njegov uspjeh zasniva na jedinstvu.

Na pitanje novinara da li NATO, nakon sedam decenija, i dalje ima svrhu postojanja, Stoltenberg je rekao da se 70-godišnji uspjeh NATO-a, najuspešnijeg saveza u istoriji, zasniva na jedinstvu.

"Mi smo 29 različitih zemalja sa obje strane Atlantika. Različiti su nam i sistemi i istorija. Ali uprkos razlikama zajednički cilj nas ujedinjuje", kazao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, drugi razlog za uspjeh je naša sposobnost za prilagođavanje.

"Danas se svijet mijenja. I mi se takođe mijenjamo, vođeni ciljem održavanja mira i izbjegavanja sukoba", istakao je Stoltenberg.

Stoltenberg smatra da je prijem Sjeverne Makedonije u NATO važan za tu državu, za region i za NATO, prenose agencije.

Kako on objašnjava, to je dokaz da su vrata NATO-a otvorena.

"Vidite Bugarsku. Njen ulazak prije 15 godina pomogao je da se stabilizuje Evropa, ojača demokratija, vladavina prava i očuva mir, što je osnova za ekonomski prosperitet", dodao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je čestitao Bugarskoj što je potpisala sporazum o dobrosusjedskim odnosima sa Sjevernom Makedonijom i što je igrala jednu od ključnih uloga u procesu atlantskog integrisanja te države.

Bonus video: