Al Džazira: Kašogi zapaljen u peći, gorio tri dana

Turske vlasti, kako piše Al Džazira, već su ranije sumnjale na peć koja se nalazi u dvorištu
4834 pregleda 2 komentar(a)
Sa skupa ispred saudijskog konzulata, Foto: Reuters
Sa skupa ispred saudijskog konzulata, Foto: Reuters

Tijelo ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija vjerovatno je spaljeno u velikoj peći koja se nalazi u saudijskom konzulatu u Istanbulu, piše Al Džazira.

Ove informacije objavljene su u dokumentarcu koji je u nedjelju veče emitovala televizija Al Džazira Arabik, prenosi hrvatski Indeks.

Turske vlasti, kako piše Al Džazira, već su ranije sumnjale na peć koja se nalazi u dvorištu. Osim toga, sumnjali su da su vreće u kojima se nalaze ostaci ubijenog novinara u jednom trenutku premještene iz konzulata u stan konzula koji se nalazi nekoliko stotina metara dalje.

Al Džazira je razgovarala s radnikom koji je izradio peć u dvorištu. On im je kazao kako je sve rađeno prema specifikacijama saudijskog konzula. Peć je, ispričao je, trebalo da bude duboka, te je morala biti napravljena da izdrži temperature iznad 1000 stepeni Celzijusa. To je dovoljno da se rastopi metal.

Nakon što je kremiran novinar, u peći se peklo meso kako bi se prikrili tragovi, piše Al Džazira.

Tijelo novinara je gorjelo tri dana, rekao im je izvor blizak istrazi. U dokumentarcu su učestvovali brojni političari, zaposleni u bezbjednosnim službama, te novinarovi prijatelji.

Džamal Kašogi, kritičar saudijskog režima i povremeni dopisnik Vašington posta, ušao je početkom oktobra prošle godine u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi zatražio papire za vjenčanje s turskom vjerenicom koja ga je čekala ispred. Iz konzulata nikada nije izašao.

Saudijska Arabija ispočetka je negirala da imaju ikakve veze s nestankom novinara te da je on živ napustio konzulat. Ipak, naknadno se uspostavilo da je ubijen, a svi dokazi upućivali su prema vrhu vlasti Saudijske Arabije.

Ostaci novinara još uvijek nisu nađeni.

Bonus video: