SAČEKALE GA PRISTALICE I AMBASADORI

Gvaido se vratio u Venecuelu: Prijetilo mu hapšenje, prošao imigracionu provjeru

Gvaido je pozvao da se demonstracije širom zemlje nastave sa njegovim dolaskom
2737 pregleda 0 komentar(a)
Gvaido, Foto: Reuters
Gvaido, Foto: Reuters

Vencuelanski opozicioni vođa Huan Gvaido vratio se danas u Venecuelu da bi obnovio kampanju za rušenje predsjednika Nilolasa Madura.

On je time rizikovao da bude uhapšen jer je prekršio zabranu izlaska iz zemlje.

Gvaido je stigao na glavni aerodrom udaljen oko 40 kilometara od Karakasa. On je u Tviter poruci napisao da je uspješno prošao imigracionu provjeru.

Na aerodromu ga je čekala grupa pristalica i ambasadori više evropskih i latinoameričkih zemalja koje podržavaju njegovu kampanju za preuzimanje vođstva u Venecueli.

Sjedinjene Američke Države (SAD) upozorile su ranije danas vladu predsjednika Venecuele Nikolasa Madura da ne preduzimaju mjere protiv lidera opozicije Huana Gvaida.

Desetine zemalja priznale su Gvaida, koji se proglasio prelaznim predsjednikom, kao legitimnog venecuelanskog vođu, uz argument da je prošlogodišnji Madurov izbor za drugi mandat bio nelegitiman.

Gvaido je pozvao da se demonstracije širom zemlje nastave sa njegovim dolaskom.

"Nastavljamo na ulicama, nastavlja se mobilizacija. Mi smo ovdje u Venecueli", rekao je Gvaido okupljenim ljudima.

Gvaido koji je predsjednik Nacionalne skupštine proglasio se prelaznim predsjednikom 23. januara, priznalo ga je oko 50 zemalja, ali rizikuje da bude uhapšen, jer je prekršio zabranu napuštanja teritorije Venecuele.

"Ovdje smo kao svjedoci demokratije i slobode da bi garantovali da predsjednik Gvaido može da se vrati", rekao je neposredno pred njegov povratak francuski ambasador u Karakasu Romen Nadal.

Predstavnik Njemačke Danijel Kriner ponovio je te riječi navodeći da su tu da garantuju da predsjednik Narodne skupštine može da se vrati u svoju zemlju bez incidenata.

Istovremeno su hiljade pristalica opozicije obučenih u bijelo i sa zastavama Venecuele počeli da se okupljaju u glavnim gradovima zemlje, uključujući i u Karakasu.

Gvaido je juče potvrdio da namjerava da se vrati u zemlju upkos prijetnjama i riziku od hapšenja.

Gvaido je rekao da je njegov cilj da pojača pritisak na predsjednika Madura da podnese ostavku tako da prelazna vlada može da preuzme vlast i pripremi Venecuelu za slobodne i fer izbore.

Maduro kaže da je on meta američke zavjere čiji je cilj da ga svrgne s vlasti.

Preporučujemo za Vas