Gvaido: Evropske zemlje da pojačaju sankcije protiv Madurovog režima

Gvaido je oštro osudio odluku predsjednika Madura o protjerivanju njemačkog ambasadora u Karakasu i zamolio njemačkog diplomatu da "ostane" u Venecueli
479 pregleda 1 komentar(a)
Gvaido, Foto: Reuters
Gvaido, Foto: Reuters

Samoproglašeni privremeni predsjednik Venecuele Huan Gvaido pozvao je danas Evropu da pojača finansijske sankcije protiv režima Nikolasa Madura, dan pošto je Karakas saopštio da protjeruje njemačkog ambasadora zbog miješanja u unutrašnja pitanja.

"Evropske zemlje treba da pojačaju finansijske sankcije protiv režima (Madura)", rekao je Gvaido za njemački Špigl.

On je rekao da međunarodna zajednica mora da spriječi da se novac Venecuelanaca zloupotrebljava za "ubijanje protivnika režima i autohtonih naroda".

On je oštro osudio odluku predsjednika Madura o protjerivanju njemačkog ambasadora u Karakasu i zamolio njemačkog diplomatu da "ostane" u Venecueli.

"Venecuela živi pod diktaturom", rekao je Gvaido.

Nije legitimno proglasiti ambasadora "nepoželjnim", dodao je Gvaido, zahvalivši Njemačkoj na humanitarnoj pomoći Venecueli.

"Režim ne prijeti samo verbalno ambasadoru, on mu prijeti i fizički", rekao je samoproklamovani venecuelanski predsjednik.

Njemački ambasador u Venecueli Danijel Kriner proglašen je juče nepoželjnim i zamoljen da napusti Venecuelu u roku od 48 sati.

Kriner je u ponedjeljak zajedno sa više od deset ambasadora na aerodromu u Karakasu dočekao lidera opozicije Huana Gvaida.

Njemačka je osudila odluku vlasti Venecuele.

Preporučujemo za Vas