"JEDAN OD NAJVAŽNIJIH DJELOVA IZRAELA"

Grejem: Radiću na tome da SAD priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni

Izjava senatora Grejema podupire stav premijera Izraela Benjamina Netanjahua u jeku izborne kampanje za izraelske parlamentarne izbore 9. aprila
710 pregleda 0 komentar(a)
Lidzi Grejem, Benjamin Netanjahu i Dejvid Fridman na Golanskoj visoravni, Foto: Reuters
Lidzi Grejem, Benjamin Netanjahu i Dejvid Fridman na Golanskoj visoravni, Foto: Reuters

Uticajni američki senator, saveznik predsjednika SAD Donalda Trampa, Lindzi Grejem, izjavio je danas tokom posjete dijelu Golana koji je Izrael okupirao i anektirao da će raditi na tome da njegova zemlja prizna izraelski suverenitet nad tom strateškom visoravni.

Izrael je osvojio veći dio Golana od Sirije u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izjava senatora Grejema podupire stav premijera Izraela Benjamina Netanjahua u jeku izborne kampanje za izraelske parlamentarne izbore 9. aprila.

Netanjahu apeluje na SAD i druge zemlje da priznaju suverenitet Izraela nad Golanom.

Senator je, obilazeći Golan s Netanjahuom i američkim ambasadorom u Izraelu Dejvidom Fridmanom, koji je takođe blizak Trampu, rekao da je to jedan od najvažnijih djelova u zemlji Izrael i da bi valjalo odustati od ideje da se vrati.

Otkako je Tramp američki predsjednik, SAD energično vode proizraelsku politiku u sukobu s Palestincima i u međunarodnim forumima poput UN.

Sredinom novembra prošle godine ta država je prvi put glasala protiv UN rezolucije kojom se izraelska aneksija Golana smatra ništavnom.

Netanjahu koristi te svoje posebne odnose s američkim predsjednikom u svojoj kampanji predstavljajući uspjehe Izraela kao sopstvene koje njegovi rivali ne bi mogli da postignu.

Preporučujemo za Vas