Napad na Novom Zelandu: Poginulo 49 osoba, napadač sve snimao uživo

Jedan od napadača je identifikovan kao Brenton Tarant, a mediji prenose da je on na svom Fejsbuk profilu uživo prenosio napad, za koji je sam istakao da je terorističke prirode
29493 pregleda 63 komentar(a)
Detalj sa Novog Zelanda, Foto: Reuters
Detalj sa Novog Zelanda, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2019. 08:21h

Najmanje 49 osoba poginulo je u u napadu na dvije džamije u Krajstčerču, trećem gradu po veličini u zemlji, saopštila je policija.

U jednoj od džamija stradalo je 41 ljudi, u drugoj sedmoro, dok je jedna osoba preminula u bolnici, a policija je napad okarakterisala kao "dobro isplaniran događaj".

Napadač na oružju nosio imena Marka Miljanova i Baja Pivljanina >>>

Uhapšene su četiri osobe (tri muškarca i žena). Jedan od napadača je identifikovan kao Brenton Tarant, a mediji prenose da je on na svom Fejsbuk profilu uživo prenosio napad, za koji je sam istakao da je terorističke prirode.

Iz lokalne bolnice je saopšteno da je nakon napada hospitalizovano 48 osoba.

Iz policije je saopšteno da bi muškarac optužen za zločin trebalo da se pojavi pred sudom u subotu, prenosi Rojters.

Prema navodima svjedoka, barem jedna osoba je otvorila vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu u džamije.

Policija je deaktivirala nekoliko improvizovanih eksplozivnih naprava koje su bile zakačene za motorna vozila.

"Napadač je upao u džamiju Masdžid Al Nor desetak minuta po početku molitve i otvorio vatru. Ispalio je desetine, ako ne i stotine metaka. On je bijelac, plave kose, niskog rasta, nosio je šlem i pancir", rekao je očevidac Ahmad al-Mahmud.

Pucnjava se dogodila i u džamiji Linvud Masdžid.

Svjedoci kažu da su vidjeli muškarca koji nosi kamuflažno odijelo i kacigu kako izlazi iz džamije poslije pucnjave, a nepotvrđeni izvještaji upućuju na pronalazak bombe u neposrednoj blizini.

Lokalno stanovništvo muslimanske vjeroispovesti je navodno jurilo napadača iz Linvud džamije i pucalo na njega, prije nego što se odvezao motornim vozilom.

Napad se dogodio dok su džamije bile pune vjernika koji su došli na molitvu petkom.

Novi Zeland je inače poznat po niskoj stopi kriminala i oružani napadi su rijetki.

Bonus video: