Saslušan napadač na Novom Zelandu: Na sudu rukom pokazao znak bijelih suprematista

Tarant (28), bivši instruktor fitnesa i samoproglašeni "fašista" će ostati u pritvoru do sljedećeg saslušanja zakazanog za 5. april
10363 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2019. 09:44h

Sud na Novom Zelandu podigao je danas optužnicu protiv Australijanca Brendona Taranta koji je u napadu na dvije džamije u Krajstčerču ubio 49 osoba i ranio nekoliko desetina vjernika.

Desničarski ekstremista Tarant pojavio se na sudu gdje je rukom napravio znak bijelih suprematista a tokom saslušanja i podizanja optužnice ostao je potpuno ravnodušan.

Saslušanju je mogao da prisustvuje mali broj novinara iz bezbjednosnih razloga.

Tarant (28), bivši instruktor fitnesa i samoproglašeni "fašista" će ostati u pritvoru do sljedećeg saslušanja zakazanog za 5. april.

U napadu, koji je sproveden za vrijeme molitve petkom kada su obje džamije bile pune vjernika, ranjeno je nekoliko desetina osoba, a prema lokalnim medijima, 39 je i dalje u bolnici.

Ljekari su tokom prethodne noći radili na saniranju povreda, javili su lokalni mediji i dodali da su hirurzi tokom noći imali intervencije u 12 operacionih sala u nekoliko bolnica.

U međuvremenu je imam jedne od napadnute džamije Ibrahim Abdul Halim rekao da muslimani vole Novi Zeland i dodao da ekstremisti nikada neće uspjeti da poljuljaju to povjerenje.

Iako su danas mnoge prodavnice zatvorene i građani pretežno ostali u svojim domovima, u blizini napadnutih džamija pojedini građani ostavljaju bukete cvijeća.

Krajstčerč je treći grad po veličini na Novom Zelandu, zemlji gdje je niska stopa kriminala i oružanih napada.

Bonus video: