"SRAMNO ŠTA SE DOGAĐA U VENECUELI"

Tramp: Sve opcije na stolu kako bi se Maduro oborio sa vlasti

SAD i više od 50 drugih zemalja, među kojima i Brazil, priznali su opozicionog lidera Huana Gvaida kao predsjednika Venecuele, nakon što se on u januaru na mitingu proglasio predsjednikom
846 pregleda 1 komentar(a)
Tramp ispred Bijele kuće, Foto: Reuters
Tramp ispred Bijele kuće, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp je ponovio da su "sve opcije na stolu" kako bi se venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro oborio s vlasti.

"Sve opcije su na stolu. Sramno je šta se događa u Venecueli - dug, uništenje i glad", rekao je juče Tramp novinarima u Bijeloj kući.

Tramp je to izjavio u prisustvu brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara, koji podržava američku kampanju pritiska na Madurovu vladu.

SAD i više od 50 drugih zemalja, među kojima i Brazil, priznali su opozicionog lidera Huana Gvaida kao predsjednika Venecuele, nakon što se on u januaru na mitingu proglasio predsjednikom.

Da bi pojačao pritisak, Vašington je uveo Venecueli ekonomske sankcije i odobren je embargo na naftu, ključni venecuelanski izvozni proizvod, koji će stupiti na snagu 28. aprila.

Takođe, na meti sankcija se našla i venecuelanska državna rudarska kompanija i njen predsjednik.

Tramp je najavio i da će u petak o Venecueli razgovarati s liderima Bahama, Svete Lucije, Jamajke, Haitija i Dominikanske Republike.

Karipske države duži niz godina imaju koristi od programa koje je započeo pokojni venecuelanski lider Ugo Čaves, jer dobijaju naftu po povlašćenim cijenama.

Preporučujemo za Vas