Tramp: Došlo je vrijeme da Islamska država više ne kontroliše ni dio teritorije u Siriji

2620 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bijela kuća je danas saopštila da je kompletna teritorija koju je Islamska država nekada kontrolisala u Siriji oslobođena od ekstremista, iako američki zvaničnici navode da se nastavljaju sporadične borbe između snaga međunarodne koalicije i ostataka terorista.

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je danas da je došlo vrijeme da Islamska država više ne kontroliše ni dio teritorije u tom regionu, poslije petogodišnje vojne kamanje SAD i saveznika. Tokom tih operacija bačeno je više od 100.000 bombi i poginuo je nepoznat broj civila.

Tramp je novinarima pokazao mapu Iraka i Sirije na kojoj se vidi da ekstremisti Islamske države više ne kontrolišu nijednu teritoriju u regionu.

Portparolka Bijele kuće Sara Sanders rekla je da je kalifat Islamske države eliminisan 100 odsto i dodala da je Tramp dobio izvještaj o razvoju situacije od vršioca dužnosti američkog ministra odbrane Patrika Šenehena.

Američki zvaničnici upoznati sa situacijom na terenu rekli su danas da se Sirijske demokratske snage (SDF), koje imaju podršku SAD, i dalje bore protiv posljednjih ekstremista koji se kriju po tunelima u Baguzu i odbijaju da se predaju.

Zvaničnici su naveli da SDF nisu proglasile pobjedu i da za danas nije planirano takvo proglašenje.

Pad posljednjeg uporišta džihadista u Baguzu označio bi kraj samoproglašenog kalifata Islamske države, koji je na vrhuncu snage te grupe zauzimao velike djelove Sirije i Iraka.

SDF: Teške borbe se vode

Sirijske demokratske snage (SDF), koje imaju podršku SAD, i dalje se bore protiv posljednjih ekstremističkih grupa Islamske države koje se kriju u njihovom poslednjem uporištu, Baguzu u istočnoj Siriji, napisao je na Tviteru portparol SDF-a, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp rekao da je ovo područje oslobođeno, prenosi Tanjug.

„Teške borbe se vode upravo sada oko planine Baguz kako bi se završilo sa onim što je ostalo od Islamske države”, napisao je na Tviteru Mustafa Bali, šef kancelarije za medije SDF-a, prenosi Rojters.

Preporučujemo za Vas