Sirijske kurdske snage proglasile pobjedu nad Islamskom državom

Sirijske demokratske snage, savez arapsko kurdskih boraca krenule su u svoj posljednji napad na islamsku državu početkom marta, a preostali ekstremisti su se sklonili u selu Baguz u istočnoj Siriji
1062 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Sirije, Foto: Felipe Dana/AP
Detalj iz Sirije, Foto: Felipe Dana/AP

Sirijske kurdske snage objavile su danas da su oslobodile posljednji dio teritorije pod kontrolom Islamske države u istočnom sirijskom gradu Baguzu i proglasile su pobjedu nad ekstremistima i kraj njihovog samoproklamovanog kalifata.

"Baguz je slobodan i vojna pobjeda nad Daešom je ostvarena", napisao je u Tviter poruci Mustafa Bali portparol Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržavaju SAD, koristeći arapsku skraćenicu za grupu Islamska država.

Porptarol je proglasio stopostotni teritorijali poraz Islamske države.

Bali je rekao da je takozvani kalifat koji se nekad protezao na 88.000 kvadratnih kilometara preko većeg dijela Sirije i susjednog Iraka nestao i obećao je da će Sirijske demokratske snage nastaviti da se bore protiv ostataka te ekstremističke grupe dok nije potpuno iskorijenjena.

Urpkos gubitku teritorije ta grupa je i dalje viđena kao velika bezbjednosna prijetnja sposobna da organizuje napade u regionu i širom svijeta.

Sirijske demokratske snage, savez arapsko kurdskih boraca krenule su u svoj posljednji napad na islamsku državu početkom marta, a preostali ekstremisti su se sklonili u selu Baguz u istočnoj Siriji.

Bonus video: