Kraj kalifata Islamske države: "Početak nove faze borbe protiv džihadista"

Komandant Sirijskih demokratstkih snaga (SDF) Mazlum Kobani rekao je da će se naredne vojne operacije odnositi na eliminisanje "pritajenih ćelija" džihadista koje takođe predstavljaju prijetnju regionu i cijelom svijetu
1574 pregleda 1 komentar(a)
Mazlum Kobani i visoki zvaničnik Stejt departmenta Vilijam Rubak, Foto: Reuters
Mazlum Kobani i visoki zvaničnik Stejt departmenta Vilijam Rubak, Foto: Reuters

Kraj samoproglašenog kalifata Islamske države obilježava početak nove faze borbe protiv džihadista, izjavio je danas komandant Sirijskih demokratstkih snaga (SDF) Mazlum Kobani, čije su snage ranije danas saopštile da su oslobodile posljednje uporište džihadista na istoku Sirije.

Kobani, koji predvodi arapsko-kurdsku koaliciju, pozvao je vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada na dijalog s Kurdima, koji sada kontrolišu područja na sjeveru i istoku Sirije.

Kobani se danas obratio sa naftnog polja Al Omar na istoku istoku Sirije, gdje je priređena ceremonija na kojoj je prisustvovao i američki izaslanik međunarodne koalicije koja se bori protiv Islamske države.

Prema njegovim riječima, naredne vojne operacije će se odnositi na eliminisanje "pritajenih ćelija" džihadista koje takođe predstavljaju prijetnju regionu i cijelom svijetu.

Mej i Makron pozdravili zauzimanje poslednjeg uporišta Islamske države

Britanska premijerka Tereza Mej pozdravila je danas kao "istorijsku etapu" pad samoproklamovanog kalifata Islamske države u Siriji i pozvala na nastavak borbe protiv ekstremista.

Protjerivanje Islamske države iz njihovog posljednjeg uporišta u Siriji kod Baguza pozdravio je danas i francuski predsjednik Emanuel Makron, i američki diplomata Vilijam Rubak koji su ukazali na to da borba još nije gotova.

"Ne treba da izgubimo iz vida prijetnju koju Daeš (skraćenica Islamske države na arapskom) predstavlja i britanska vlada ostaje odlučna u tome da iskorijeni njihovu zlu ideologiju. Nastavićemno da radimo šta je potrebno da zaštitimo britanski narod i naše saveznike", napisala je Mej u saopštenju.

Tereza MejMej

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Vilijam Rubak rekao je danas da je teritorijalni poraz grupe Islamska država "kritični međaš" koji zadaje snažan i strateški udarac toj terorističkoj grupi ali je upozoriio da još mnogo treba da se uradi da bi se ona porazila.

"Moramo još mnogo da uradimo da ostvarimo trajni poraz Islamske države", rekao je danas Rubak na ceremoniji u bazi kod istočnog sirijskog naftnog polja Al Omar gdje se slavila pobjeda nad ekstremistima u Baguzu njihovom posljednjem uporištu u Siriji.

Rubak je obećao da će Amerika nastaviti da podržava svoje lokalne partnere u Sirji da nastave da se bore protiv Islamske države.

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozdravio je danas zauzimanje posljednjeg dijela samoproklamovanog kalifata ekstremističke grupe Islamska država u Siriji ocijenivši da je "eliminisana" velika opasnost za Francusku.

Emanuel MakronMakron

"Velika opasnost za našu zemlju je eliminisana. Međutim prijetnja ostaje i borba protiv terorističkih grupa treba da se nastavi", napisao je Makron u Tviter porukama poslije objave da je posljednje uporište ekstremista Islamske države osvojeno u Siriji.

Makron i Mej odali su počast međunarodnoj koaliciji predvdođenoj SAD, u čijem su sastavu njihove zemlje, u borbi protiv Islamske države u Iraku i u Siriji.

"Pozdravljam neumorni rad i izuzetnu hrabrost britanskih snaga i naših partnera u Međunarodnoj koaliciji koji su se borili protiv Daeša u Siriji i Iraku. Oslobađanje posljednje teritorije u rukama Daeša je istorijska etapa koja ne bi mogla biti moguća bez njhovog angažovanja, njihovog profesionalizma i njihove hrabrosti, rekla je Mej.

Sirijske kurdske snage objavile su danas da su oslobodile posljednji dio teritorije pod kontrolom Islamske države u istočnom sirijskom gradu Baguzu i proglasile su pobjedu nad ekstremistima i kraj njihovog samoproklamovanog kalifata.

Opservatorija: Više od 630 civila stradalo u posljednjih šest mjeseci u Siriji

Više od 630 civila, od kojih oko 200 djece, poginulo je u posljednjih šest mjeseci u sukobima na istoku Sirije, saopštila je danas opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Među poginulim, pored Sirijaca ima i članova porodica džihadista, od kojih 209 djece i 157 žena, navela je opservatorija koja pokriva veliku mrežu izvora širom Sirije.

Arapsko-kurdska koalicija je uz podršku SAD u septembru pokrenula ofanzivu protiv posljednjeg uporišta džihadista Islamske države na istoku Sirije.

Ta koalicija je danas saopštila da je pobijedila džihadiste i eliminisala samoproglašeni kalifat Islamske države koja je 2014. godine zauzela velike djelove teritorija Sirije i Iraka.

Opservatorija je navela da je od početka te ofanzive 10. septembra 2018. godine, stradalo 1.600 džihadista i 730 pripadnika arapsko-kurdske koalicije.

Više od 370.000 ljudi poginulo je od početka rata u Siriji.

Konflikt koji je počeo represijom protesta opozicije u martu 2011. godine, tokom godina je postao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih džihadističkih grupa.

Preporučujemo za Vas