Bijela kuća: Tramp ne vidi problem u objavljivanju cijelog Mulerovog izvještaja

Tramp je sinoć rekao da je oslobođen svih optužbi i da je "sramota" šta je morao da trpi tokom istrage o utvrđivanju povezanosti između njegovog izbornog štaba i Rusije
419 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp ne vidi "nikakav problem" da se objavi kompletan izvještaj specijalnog tužioca Roberta Mulera o ruskoj istrazi, saopštila je danas Bijela kuća.

"Vjerujem da predsjednik ne vidi nikakav problem. Srećan je što sve o tom pitanju može da bude objavljeno u javnosti, jer tačno zna šta se desilo i šta se nije desilo. Iskreno, cijela Amerika to sada zna", rekla je portparolka Bijele kuće Sara Sanders u izjavi za američku televizijsku mrežu NBC.

Američki ministar pravde Bil Bar juče je objavio rezime izvještaja Mulera, na četiri strane, u kojem se ne navodi da nema dokaza o vezama Trampovog izbornog štaba i Rusije pred američke predsjedničke izbore krajem 2016. godine. Međutim, izvještaj u cjelini ostaje povjerljiv, javila je agencija Frans pres.

Lideri opozicione Demokratske stranke u Kongresu zatražili su objavljivanje cijelog izvještaja jer smatraju da ministar odbrane nije "neutralni posmatrač".

Demokrate su ukazale da Muler, prema Barovom rezimeu, nije dao konačan zaključak o pitanju da li je Tramp prekršio zakon.

Bar je rekao da se u izvještaju ne pominje nijedan prekršaj koji bi doveo do nekog sudskog postupka.

Tramp je sinoć u prvoj reakciji poslije Barove izjave rekao da je oslobođen svih optužbi i da je "sramota" šta je morao da trpi tokom istrage o utvrđivanju povezanosti između njegovog izbornog štaba i Rusije.

Američki specijalni tužilac Robert Muler zaključio je poslije dvogodišnje istrage da ne postoje dokazi o dogovoru ili koordinaciji između izbornog štaba Donalda Trampa i Rusije za vrijeme kampanje pred predsjedničke izbore održane krajem 2016. godine.

"Istraga specijalnog tužioca nija utvrdila da je Trampov izborni tim bio povezan u dogovoranju ili koordinisanju sa Rusijom u cilju uticaja te zemlje na američke predsjedničke izbore", naveo je američki ministar pravde Bil Bar u pismu upućenom Kongresu.

Muler je prije tri dana predao Baru konačni izvještaj o 22-mjesečnoj istrazi koja je bacila sjenku na Trampov mandat i rezultirala podizanjem optužnica protiv 34 osobe, od kojih je šest bilo dio Trampovog izbornog štaba, javila je agencija AP.

Okončanje Mulerove istrage bez podizanja dodatnih optužnica dobrodošla je vijest za neke u Trampovom okruženju koji su strahovali da bi novom rundom optužnica moglo da bude obuhvaćeno još predsjednikovih saradnika, uključujući članove njegove porodice.

Bonus video: