"KRŠENJE POVELJE UN"

Lavrov optužio SAD za pokušaj državnog udara u Venecueli

1352 pregleda 0 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je danas SAD za pokušaj organizovanja državnog udara kako bi smijenili predsjednika Venecuele Nikolasa Madura ali nije naveo razlog dolaska ruskih vojnika u Venecuelu što su SAD osudile.

Tokom telefonskog razgovora sa američkim kolegom Majkom Pompeom, Lavrov je rekao da pokušaji Vašingtona da organizuje državni udar u Venecueli i prijetnje koje upućuje vladi u Karakasu predstavljaju kršenje povelje UN i mešanje unutrašnja pitanje jedne suverene zemlje, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Pompeo je, sa svoje strane, rekao da SAD neće ostati "skrštenih ruku" ako Rusija nastavi da "pojačava tenzije" u Venecueli.

"Uporno uplitanje ruskog vojnog osoblja da podrži nezakoniti režim Nikolasa Madura u Venecueli prijeti podružavanjem patnje naroda, koji u velikoj većini podržava privremenog predsjednika Huana Gvaida", rekao je Pompeo poslije telefonskog razgovora sa ruskim kolegom.

Američki ministar je pozvao Rusiju da obustavi svoje "nekonstruktivno ponašanje" i da se pridruži drugim zemljama koje žele bolju budućnost narodu Venecuele.

Maduro, čija je vlast na meti američkih sankcija, ima podršku Rusije i Kine koje su i glavni kreditori Venecuele.

Gvaida je priznalo oko 50 zemalja za privremenog predsjednika Venecuele kako se sam proglasio na jednom skupu 23. januara.

Poslije dva mjeseca, Venecuela je i dalje u velikoj političkoj i ekonomskoj krizi.

Preporučujemo za Vas