NA ZEMLJIN SATELIT BI PRVI PUT MOGLA I ŽENA

Tramp traži novu američku misiju na Mjesecu u roku od pet godina

Pens je otvoreno kritikovao Nasu u govoru pominjući "birokratsku inerciju" i zaprijetio da će se privatnim firmama povjeriti ostvarivanje budućih misija ako Nasa nije spremna na vrijeme
1223 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Potpredsjednik SAD Majk Pens rekao je danas da je zvanična politika SAD da se vrate američki astronauti na Mjesec u roku od pet godina i da će žena biti sljedeća koja će dotaći mjesečevo tlo.

On je rekao da je po naređenju predsjednika SAD Donalda Trampa vraćanje Amerikanaca na Mjesec za pet godina sada zvanična politika SAD.

"Prva žena i sljedeći muškarac na Mjesecu biće američki astronauti, koji će tamo stići američkim raketama sa američkog tla", rekao je Majk Pens u govoru u Hantsvilu u južnoj državi Alabami gdje se godinama proizvodi dio američkih raketa.

Do sada je povratak na Mjesec bio predviđen 2028. godine ali je vlada predsjednika Donalda Trampa izrazila nezadovoljstvo zbog kašnjenja i premašivanja budžeta američke svemirske agencije Nasa za gradnju sljedeće velike rakete SLS, čiji prvi let je nedavno odložen za 2021. godinu.

Pens je otvoreno kritikovao Nasu u govoru pominjući "birokratsku inerciju" i zalažući se za "novo stanje duha".

On je zaprijetio da će se privatnim firmama povjeriti ostvarivanje budućih misija ako Nasa nije spremna na vrijeme.

"Ako su privatne rakete jedini način da se vrate američki astronauti na Mjesec za pet godina onda neka budu privatne rakete", rekao je potpredsjednik SAD.

Šef Nase Džim Bridenstajn je nedavno rekao da će sigurno žena biti sljedeća osoba koja će hodati Mjesecom, gdje ni jedno ljudsko biće nije bilo od 1972.

Preporučujemo za Vas