"MADURO NEMA POVJERENJA U SPOSTVENE VOJNIKE"

Gvaido: Prisustvo ruskih vojnika u Venecueli je kršenje Ustava

Dva ruska aviona sa skoro 100 vojnika i 35 tona opreme u okviru tehničke i vojne saradnje s Venecuelom, sletjela su juče u Karakas
862 pregleda 2 komentar(a)
Gvaido, Foto: Reuters
Gvaido, Foto: Reuters

Vođa opozicije Venecuele Huan Gvaido ocijenio je danas da je prisustvo ruskih vojnika u Venecueli predstavlja kršenje Ustava.

"Izgleda da (vlada Nikolasa Madura) nema povjerenja u sopstvene vojnike jer ih dovodi iz inostranstva.. Oni ponovo krše Ustav", rekao je Gvaido, koga podržava pedesetak zemalja uključujući SAD, u obraćanju u Parlamentu. Parlament je jedino tijelo u zemlji pod kontrolom opozicije.

Dva ruska aviona sa skoro 100 vojnika i 35 tona opreme u okviru tehničke i vojne saradnje s Venecuelom, sletjela su juče u Karakas, saopštila je ruska agencija Sputnjik.

Ruski šef diplomatije Majk Popmpeo je ranije upozorio svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova da SAD neće ostati skrštenih ruku ako Rusija nastavi da pojačava tenzije u Venecueli. Lavrov je odgovorio optužujući SAD da pokušavaju da organizuju državni udar da svrgnu venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura.

Ranije danas rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je slanje tih vojnika u okviru venecuelanskog zakona.

"Rusija jača svoju saradnju sa Venecuelom u skladu sa ustavom te zemlje i u okviru zakona", rekla je portpaolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Gvaido se proglasio prelaznim predsjednikom zemlje 23. januara. Dva mjeseca kasnije Venecuela prolazi kroz najtežu krizu u svojoj istoriji, sa usporenom privredom, vrtoglavim padom vrijednosti svoje valute i nestašicama.

Maduro ukazuje na podršku Rusije i Kine, glavne kreditore zemlje, koje redovno staju na njegovu stranu na međunarodnim forumima kao što je Savjet bezbjednosti UN.

Preporučujemo za Vas