LIDER OPOZICIJE NE PRIZNAJE SMJENU SA FUNKCIJE PREDSJEDNIKA PARLAMENTA

Amorozo zabranio Gvaidu obavljanje funkcije do koje se dolazi izborima; Gvaido: On nije kontrolor i ne postoji takva kazna

Amorozo je rekao da Gvaido nije opravdao neke troškove u zemlji i inostranstvu sredstvima koja dolaze iz drugih zemalja
3084 pregleda 3 komentar(a)
Gvaido, Foto: Reuters
Gvaido, Foto: Reuters

Predsjednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido koji je i lider opozicije, smijenjen je danas sa funkcije predsjednika tog tijela i zabranjeno mu je obavljanje neke državne funkcije narednih 15 godina zbog sumnje na korupciju, saopštile su vlasti u Karakasu.

Generalni kontrolor Republike Elvis Amorozo, zadužen za nadgledanje transparentnosti administracije u Venecueli, odlučio je da "zabrani Gvaidu obavljanje funkcije do koje se dolazi na izborima, u maksimalnom periodu koji predviđa zakon".

Taj period je 15 godina, naveo je kontrolor koji je blizak vlastima.

Amorozo je rekao da Gvaido nije opravdao neke troškove u zemlji i inostranstvu sredstvima koja dolaze iz drugih zemalja.

Prema njegovim riječima, Gvaido je imao više od 91 putovanja van teritorije u iznosu od oko 94.000 dolara bez pravdanja troškova.

Kontrolor je 11. februara otvorio istragu o Gvaidu.

Gvaido je odbacio je danas odluku generalnog kontrolora.

"On nije kontrolor. On to nije i ne postoji takva kazna", rekao je Gvaido koji je podsjetio da je parlament nadležan za imenovanje generalnog kontrolora Republike.

Kontrolora Elvisa Amoroza imenovala je Ustavnotvorna skupština koju su osnovale vlasti i zamijenila je parlament.

Gvaida je oko 50 država priznalo za privremenog predsjednika Venecuele kako se sam proglasio 23. januara na protestu u Karakasu.

Preporučujemo za Vas