LIDER OPOZICIJE POZVAO PRISTALICE DA NASTAVE SA PROTESTIMA

Vrhovni sudija Venecuele traži ukidanje imuniteta Gvaidu

Zvaničnici lojalni Maduru izjavili su ranije da je Gvaido pod istragom zbog podstrekavanja na nasilje nad vladom i primanja nezakonitih sredstava
589 pregleda 0 komentar(a)
Gvaido, Foto: Reuters
Gvaido, Foto: Reuters

Vrhovni sudija Venecuele Majkel Moreno zatražio je od provladinih poslanika da opozovu imunitet od krivičnog gonjenja lideru opozicije Huanu Gvaidu. Lider opozicije je, sa druge strane, pozvao pristalice da nastave proteste zbog nestašica vode i struje.

Zahtjev koji je sudija Vrhovnog suda uputio u ponedjeljak predstavlja preduzimanje daljih koraka u progonu Gvaida zbog navodnih zločina, prenosi AP.

Moreno je zatražio od Nacionalne ustavotvorne skupštine koja podržava predsjednika Madura da ukine imunitet koji Gvaido ima kao član Narodne skupštine Venecuele, prenosi Tanjug.

Zvaničnici lojalni Maduru izjavili su ranije da je Gvaido pod istragom zbog podstrekavanja na nasilje nad vladom i primanja nezakonitih sredstava.

Gvaido nastoji da smijeni predsjednika Nikolasa Madura uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i oko 50 zemalja koje su proglasile Madura nelegitimnim predsjednikom. Moreno je politički saveznik Madura.

Gvaido pozvao pristalice da nastave s protestima

Lider opozicije Huan Gvaido pozvao je svoje pristalice da nastave proteste na ulicama zbog nestašice struje i vode, dok je vlada predsjednika Nikolasa Madura spremna da započne program restrikcija.

Protesti su nastavljeni u nekoliko djelova u glavnom gradu Karakasu u ponedjeljak, sa malim grupama ljudi koji blokiraju puteve i zahtijevaju da se voda vrati nakon nedjelja u kojima je povremeno nestajala i struja, prenosi Rojters.

"Svaki put kada nestane struje, ili nemamo vode, ili nemamo gas, pogodite šta ćemo da radimo?" rekao je Gvaido, predsjednik Narodne skupštine koja je pod kontrolom opozicije, na katoličkom univerzitetu.

"Protestovaćemo, postavljati zahtjeve, zauzećemo ulice Venecuele, jer je to naše pravo", izjavio je Gvaido.

Prekidi u snabdijevanju električnom energijom tokom vikenda primorali su glavni naftni terminal u Venecueli "Hose", da zaustavi rad, uključujući izvoz sirove nafte. To je treći put ovog mjeseca da je rad terminala zaustavljen zbog nestanka struje.

Preporučujemo za Vas