SULTAN POZVAO NA STROŽIJI ISLAM

U Bruneju stupio na snagu zakon o kamenovanju za homoseksualni akt

Teško je procijeniti opšte raspoloženje stanovništva prema primjeni šerijatskih propisa zato što većina od 435.000 stanovnika Bruneja izbjegava da kritikuje sultana. On prije svega želi da dobije podršku muslimanskog stanovništva u zemlji, koji čine oko 70 odsto
1301 pregleda 7 komentar(a)
Sultan Hasanal Bokijah, Foto: David Gray/Reuters
Sultan Hasanal Bokijah, Foto: David Gray/Reuters
Ažurirano: 03.04.2019. 11:55h

U Bruneju je danas stupio na snagu zakon zasnovan na strogim islamskim učenjima kojim se kamenovanjem kažnjavaju homoseksualni odnosi i preljuba, a izazvao je talas kritika nevladinih organizacija, poznatih ličnosti i vlada širom svijeta.

Zemlju bogatom naftom koja se nalazi na ostrvu Borneo vodi čvrstom rukom sultan Hasanal Bokijah. Brunej je ovim zakonom postao prva zemlja u jugoistočnoj Aziji koja na nacionalnom nivou primjenjuje krivični zakon prema strogim šerijatskim pravilima, poput Saudijske Arabije.

Novim zakonom se predviđa i odsijecanje ruke ili stopala za krađu. Za silovanje može takođe da se dobije smrtna kazna, kao i za vrijeđanje proroka Muhameda. Neke odredbe zakona, kao što je kamenovanje za homoseksualnost primjenjuju se na muslimane, kao i na nemuslimane.

Američki glumac Džordž Kluni i britanski pjevač Elton Džon skrenuli su pažnju javnosti na to pitanje kada su pozvali na bojkot devet luksuznih hotela vezanih za sultana Bruneja. Odbornici Los Anđelesa gdje se nalaze dva od tih hotela su se pridružili apelu.

Sultan Bokijah koji je na čelu monarhije od 1967. nije zvanično pomenuo stupanje na snagu novih propisa u današnjem obraćanju javnosti ali je pozvao na strožiji islam.

"Želim da se ojačaju učenja islama u ovoj zemlji", rekao je on u konferencijskom centru blizu glavnog grada Bandar Seri Begavana.

U odgovoru kritičarima sultan je rekao da je Brunej "pravedna i srećna zemlja", i ko god u nju dođe imaće prijatno iskustvo.

Predstavnici vlade potvrdili su da je na snagu stupio novi krivični zakon, koji je u svijetu kritikovan zbog kršenja ljudskih prava.

Stupanje ovog zakona na snagu izaziva zabrinutost i kritike širom svijeta, tako je UN osudio "svirepe i neljudske kazne".

Evropska unija je navela da neki djelovi ovog zakona uključuju mučenje, svirepo, nehumano i degradirajuće djelovanje. SAD su navele da je zakon suprotan međunarodnim obavezama Bruneja u odnosu na ljudska prava.

Sultan, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, najavio je već 2013. da će šerijatski propisi biti postepeno primjenjivani u njegovoj zemlji.

Prema novom zakonu za seksualni odnos između muškarcima može da se dobije smrtna kazna kamenovanjem, a odnosi između dvije žene nose kaznu od najviše deset godina zatvora.

I do sada su seksualni odnosi među muškarcima bili ilegalni u Bruneju ali je za to mogla da se dobije maksimalna kazna od deset godina zatvora.

Kako navodi Frans pres teško je procijeniti opšte raspoloženje stanovništva prema primjeni šerijatskih propisa zato što većina od 435.000 stanovnika Bruneja izbjegava da kritikuje sultana. On prije svega želi da dobije podršku muslimanskog stanovništva u zemlji, koji čine oko 70 odsto.

Frans pres ukazuje da je u stvarnosti teško da će najteža kazna kamenovanja jednog dana biti i sprovedena. Da bi sudovi došli do presude za kamenovanje treba i dalje ispuniti izuzetne uslove, optuženi treba ili da prizna djelo, ili da ga je počinio ispred najmanje četiri svjedoka.