Saudijska Arabija daje milionski vrijedne kuće i novac Kašogijevoj djeci

Porodica bi mogla primiti i desetine miliona dolara nakon suđenja Kašogijevim navodnim ubicama u Rijadu
2184 pregleda 3 komentar(a)
Kašogi, Foto: AP Photo
Kašogi, Foto: AP Photo

Djeca saudijskog novinara Džamala Kašogija, ubijenog u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra prošle godine, dobila su kao odštetu od saudijskih vlasti kuće vrijedne milione američkih dolara i svakog mjeseca dobijaju još hiljade dolara pomoći, objavio je Vašington post.

Po listu, za koji je Kašogi pisao, kuće o kojima je riječ nalaze se u Džedi, na zapadu Saudijske Arabije, u istoj stambenoj četvrti, i svaka vrijede navodno do četiri miliona dolara, prenosi Indeks.

Porodica bi takođe mogla primiti desetine miliona dolara nakon suđenja Kašogijevim navodnim ubicama u Rijadu. Dakle, sveukupno porodica ubijenog novinara trebalo bi da dobije gotovinu i imovinu u vrijednosti od oko 70 miliona dolara, piše CNN.

Pomoć ili isplata?

Saudijska vlada tvrdi kako su ti novčani iznosi namijenjeni kao nadoknada i pomoć, no neki pretpostavljaju da se radi o isplati nakon koje se očekuje od porodice da u zamjenu za novac neće javno kritikovati kraljevsku porodicu zbog Kašogijeve smrti.

Svako od Kašogijeve četvoro djece dobilo je kuću koja vrijedi oko četiri miliona dolara. Uz njih, dobili su i jednokratnu isplatu od oko 267.000 dolara, a nastaviće dobijati između 10.000 i 15.000 dolara mjesečne pomoći.

Bonus video: