Tramp o izborima u Izraelu: Biće tijesna trka

U nastojanju da peti put postane premijer, četvrti put uzastopno, Netanjahu je uspostavio bliske veze s Trampom i time se hvalio u izbornoj kampanji
100 pregleda 1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je danas u Las Vegasu da očekuje da će predstojeći izraelski izbori 9. aprila biti neizvjesni.

"Biće tijesno. Dva dobra čovjeka", ocijenio je Tramp, očito aludirajući na premijera Izraela Benjamina Netanjahua i njegovog glavnog rivala Benija Ganca, prenijeli su izraelski mediji.

Tramp je veći dio govora na skupu Republikanske jevrejske koalicije posvetio sopstvenim dostignućima na funkciji predsjednika, a u jednom trenutku je upitao okupljene o izbornoj trci u Izraelu, a oni su povikali "Bibi", misleći na Netanjahua.

Grupa mladih ljevičarskih aktivista pokušala je da omete Trampov govor, protestujući protiv okupacije, ali su oni ubrzo izvedeni napolje.

Tramp je za mnoge američke Jevreje dominantni faktor u izraelskim parlamentarnim izborima, mada se o njemu ne glasa, konstatovao je ranije danas AP.

U nastojanju da peti put postane premijer, četvrti put uzastopno, Netanjahu je uspostavio bliske veze s Trampom i time se hvalio u izbornoj kampanji.

Američki lider je nastojao da ga politički ojača između ostalog premještanjem ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim nakon što je priznao da je to glavni grad Izraela, povlačenjem iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom iz 2015. godine, te nedavnim priznanjem izraelskog suvereniteta nad Golanom.

Netanjahuov glavni rival je lider saveza partija centra Plavo bijelo, bivši komandat izraelske vojske koji računa na svoj bezbjednosni kredibilitet i optužnicu za korupciju najavljenu protiv Netanjahua.

Bonus video: