Obavještajci najavljuju novi sukob dvije nuklearne sile

Pakistan iznio zabrinutost u vezi sa mogućnošću napada pred pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija
1509 pregleda 1 komentar(a)
Sa vojne parade u Islamabadu, Foto: Reuters
Sa vojne parade u Islamabadu, Foto: Reuters

Pakistan ima "pouzdane obavještajne podatke" da će Indija ponovo napasti ovog mjeseca, izjavio je ministar spoljnih poslova te zemlje, Šah Mahmud Kureši.

Napad Indije na Pakistan bi mogao da se desi između 16. i 20. aprila, rekao je Kureši novinarima u svom rodnom gradu Multanu, prenosi Rojters.

Dodao je da je Pakistan iznio zabrinutost u vezi sa tim pred pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, navodi Tanjug.

Rojters navodi da još uvijek nije dobio reagovanje indijskog Ministarstva spoljnih poslova na ovu tvrdnju šefa pakistanske diplomatije.

Agencija ukazuje da je izjava Kurešija stigla u trenutku kada je djelovalo da su se smirile tenzije nastale nakon februarskog sukoba ove dvije susjedne zemlje, koje raspolažu nuklearnim oružjem.

U samoubilačkom napadu automobilom-bombom, koji su 14. februara izveli ekstremisti sa bazom u Pakistanu, ubijeno je najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga, podsjeća Rojters.

Rizik od sukoba dramatično je porastao 27. februara, kada je Indija pokrenula vazdušni napad na ono što je tvrdila da je kamp za obuku ekstremista.

Narednog dana Pakistan je oborio indijski borbeni avion, zarobivši pilota koji je kasnije oslobođen.

Bonus video: