Najmanje 13 mrtvih u raketnim napadima sirijskih vladinih snaga i pobunjenika

389 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Sirije, Foto: Beta-AP
Detalj iz Sirije, Foto: Beta-AP

U razmjeni raketne vatre između sirijskih vladinih snaga i pobunjenika na sjeverozapadu zemlje danas je poginulo najmanje 13 ljudi i pogođena je bolnica, objavili su aktivisti i vladin medij.

Nasilje je dovelo u pitanje krhko višemjesečno primirje, postignuto uz posredovanje Rusije i Turske, kojim je spriječena ofanziva vladinih snaga na provinciju Idlib i okolne oblasti, posljednje veliko uporište pobunjenika.

U tom regionu živi oko tri miliona ljudi, uključujući mnoga lica raseljena zbog bitaka u osmogodišnjem građanskom ratu.

Direktor lokalne bolnice u mestu Masijaf Maher Junis rekao je da je u raketnom napadu pobunjenika poginulo pet ljudi, uključujući jednog spasioca, i da je ranjeno petoro djece koja su dolazila u bolnicu, kao i dva stomatologa.

Spasioci Bijeli šlemovi, bliski opoziciji, saopštili su da je u raketnim napadima vladinih snaga poginulo osam ljudi, uključujući jedno dijete, u mjestima Sarakeb i Najrab, na istoku Idliba.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da je u tim napadima stradalo devet ljudi.

Rusija, koja podržava vladu sirijskog predsjednika Bašara Asada, i Turska koja podržava opozicione frakcije, postigli su sporazum o primirju u septembru kojim je uspostavljena demilitarizovana zona oko pobunjeničke enklave koja je trebalo da bude očišćena od ekstremista.

Međjutim, od postizanja sporazuma, ekstremisti povezani s Al Kaidom proširili su svoje prisustvo u enkavi, osvajajući teritoriju od drugih naoružanih grupa.

Bonus video: