Održan prvi nezavisni protest u komunističkoj Kubi

Građani mirno marširali ulicama Havane pozivajući na prestanak zlostavljanja životinja
552 pregleda 0 komentar(a)
Sa protestnog marša, Foto: Reuters
Sa protestnog marša, Foto: Reuters

Stotine Kubanaca mirno su u nedjelju marširale ulicama Havane pozivajući na prestanak zlostavljanja životinja na prvom nezavisnom protestu koji je dozvolila kubanska komunistička vlast.

U pratnji svojih kućnih ljubimaca, aktivisti su nosili plakate tražeći donošenje zakona za zaštitu životinja i uzvikujući "Dosta je zlostavljanja životinja", dok su prolazili centrom grada na iznenađenje znatiželjnih posmatrača.

Porast tolerancije režima?

To što je komunistička vlast dozvolila običnim građanima da organizuju protestni marš može ukazivati na porast tolerancije režima, iako još uvijek ograničenu, prema iskazivanju stava Kubanaca i čak postavljanju zahtjeva prema vlastima, smatraju analitičari i sudionici događaja.

Kubanske vlasti još uvijek suzbijaju pokušaje opozicije da organizuju demonstracije i pritvaraju disidente optužujući ih da su subverzivni elementi koje plaća SAD, piše Hina.

Ironično je što je prvi dopušteni protest organizovan za zaštitu životinjskih, a ne ljudskih prava, ali to bi ipak mogla biti proba za dozvoljavanje većeg nivoa sloboda, smatraju neki demonstranti.

"Ovo bi moglo dovesti do nove Kube," misli Beatriz Batista, 21-godišnja studentkinja komunikologije koja je dobila dozvolu za protest od lokalnih vlasti.

Disidenti su skeptični

No, drugi su skeptičniji. "To omogućava vlastima da kažu 'pogledajte kako smo popustljivi', ali jesu li zaista takvi", pita disidentski umjetnik Luis Manuel Otero Alkantara, koji je prošle sedmice nakratko bio pritvoren zbog djela koje planirao prikazati na marginama predstojećeg Havanskog bijenala.

Dosadašnji protesti na Kubi bili su ograničeni na one u organizaciji Vlade radi obilježavanja kubanske revolucije ili protiv hladnoratovskih neprijatelja Amerikanaca, kao i na vjerske procesije ili demonstracije aktivista za prava homoseksualaca, koje su organizovane "pod kišobranom" vladinih organizacija.

Dok javni prostori na Kubi ostaju strogo kontrolisanima, nedavno proširenje pristupa internetu omogućilo je običnim Kubancima mobilizaciju u virtualnom svijetu.

Nedjeljni marš reklamiran je na društvenim i u nezavisnim internetskim medijima. "Društveni mediji su stvarno stvorili čudo", kaže Batista.

Čini se da je kubanska vlada postala tolerantnija prema internetskoj aktivnosti i čak reagovati na nju otkad je Migel Dijas-Kanel prošle godine naslijedio Raula Kastra na dužnosti predsjednika Kube.

Neki sudionici nadaju se kako nedjeljni protest signalizuje mogućnost da će građani jednom smjeti koristiti ulice za iskazivanje svojeg mišljenja kao što sada koriste internet.

"Nadajmo se da će ovo otvoriti vrata većem broju ljudi da pokreću slične inicijative", kaže kubanski umjetnik Abu Tamajo.

Bonus video: