Evropski parlament priznao Gvaida

EP je pozvao šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini i "države članice da usvoje čvrst i jedinstven stav i priznaju Huana Gvaida kao jedinog legitimnog vršioca dužnosti predsjednika"
900 pregleda 6 komentar(a)
Huan Gvaido, Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS/Reuters
Huan Gvaido, Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS/Reuters

Evropski parlament je danas priznao opozicionog lidera Huana Gvaida kao "legitimnog vršioca dužnosti predsjednika" Venecuele i pozvao sve članice EU da učine isto usvajanjem "čvrstog i jedinstvenog stava".

Evroposlanici su priznali Gvaida, predsjednika parlamenta koji se sam proglasio za predsjednika, za "legitimnog vršioca dužnosti predsjednika Bolivarske republike Venecuele" i izrazili "punu podršku" njegovom programu.

Tu rezoluciju su predložile sve najveće grupacije u EP i on je usvojen velikom većinom glasova.

EP je pozvao šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini i "države članice da usvoje čvrst i jedinstven stav i priznaju Huana Gvaida kao jedinog legitimnog vršioca dužnosti predsjednika". To priznanje samoproglašenog prelaznog predsjednika važiće "do održavanja slobodnih, transparentnih i kredibilnih izbora s ciljem ponovnog uspostavljanja demokratije", naveli su evroposlanici.

EU je u subotu saopštila da će preduzeti "nove mjere" ako izbori u Venecueli ne budu raspisani "u narednim danima". Tada mđjutim nije učinjen korak kolektivnog priznanja Gvaida, čak ni uslovnog.

Španija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija su u subotu predsjedniku Venecuele Nikolasu Maduru dale "osam dana" da raspiše izbore, ili će u suprotnom priznati Gvaida za "predsjednika" koji će organizovati izbore.

Bonus video: