U SAD uhapšen muškarac, planirao teroristički napad?

Tužilaštvo je utvrdilo da Henri gaji mržnju prema muslimanima koji ne praktikuju vjeru, te da je gledao brojne inostrane terorističke spotove
1475 pregleda 0 komentar(a)
Henri, Foto: Screenshot (Youtube)
Henri, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 09.04.2019. 08:51h

Američko ministarstvo pravde juče je saopštilo da je u saveznoj državi Merilend uhapšen muškarac koji se navodno planirao da se ukradenim kamionom zaleti u prolaznike kod posjećenog zabavnog i prodajnog kompleksa u lokalnom mjestu, pri čemu ocjenjuju da je bio inspirisan takozvanom Islamskom državom.

Državno tužilaštvo u Merilendu objavilo je da je protiv 28-godišnjeg Rondela Henrija iz Germantauna podnijelo optužnicu za međudržavni prevoz ukradenog vozila, ali i kako su pritom, nakon što se doznalo više o njegovim motivima, od saveznog suda zatražili njegovo zadržavanje do suđenja.

Bio inspirisan terorističkim napadom u Francuskoj?

Naime, tužilaštvo je utvrdilo da Henri gaji mržnju prema muslimanima koji ne praktikuju vjeru te da je gledao brojne inostrane terorističke spotove, prenosi Hina.

Konkretno, smatraju da su njegovi navodni planovi bili inspirisani terorističkim napadom u Nici u Francuskoj 2016. godine, kada se muškarac kamionom velikom brzinom zaletio u veliku grupu okupljenih građana i pritom ubio 86 ljudi.

U krivičnoj prijavi vlasti navode da je policijska uprava u gradu Aleksandriji, u državi Virdžiniji, 26. marta rpimila prijavu o iznajmljenom kamionu koji je ukraden kod obližnjeg trgovačkog centra.

Dan kasnije ukradeni kamion pronađen je u mjestu Nešnal Harbor u Merilendu, u blizini rijeke Potomak, gdje se nalaze brojni barovi, restorani, trgovine, luksuzni hoteli i stambeni apartmani. Pritom je video-nadzorom zabilježeno kako Henri parkira i izlazi iz kamioneta, a potom je idućeg dana i uhićen.

Kako se navodi u sudskim dokumentima, Henri je 26. marta usred radnog vremena napustio svoj posao u Germantaunu i odlučio krenuti u ekstremistički pohod.

Bonus video: