Ko će biti premijer Izraela: I Netanjahu i Ganc proglasili pobjedu

Pravo glasa na ovim izborima imalo je 6,4 miliona Izraelaca
1287 pregleda 0 komentar(a)
Beni Ganc sa suprugom, Foto: Reuters
Beni Ganc sa suprugom, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.04.2019. 01:03h

Izraelci su juče glasali na parlamentarnim izborima da li da daju premijeru Benjaminu Netanjahuu još jedan, peti mandat, ali rezultati izlaznih anketa su kontradiktorni i još se ne zna ko bi mogao biti predsjednik Vlade Izraela

I pored toga i Netanjahu i njegov glavni rival, bivši komandant izraelske vojske Beni Ganc, proglasili su pobjedu.

TV Kanal 12 objavio je odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta u 22.00 sata, da su i desničarski i blok lijevog centra osvojili po 60 poslaničkih mjesta od ukupno 120 u izraelskom parlamentu, Knesetu.

Isti kanal navodi da je savez partija centra Plavo bijelo, Benija Ganca osvojio više, 37 poslaničkih mandata a Netanjahuov konzervativni Likud 33.

TV Kanal 13 navodi da desničarski blok ima 66 poslanika, a blok lijevog centra 54.

Savez partija Plavo bijelo i Likud imaju svaki po 36 poslaničkih mjesta, po rezultatima anketa koje je objavio taj kanal.

Sudbina manjih partija je neizvjesna.

"Mi smo pobijedili. Izraelski narod je progovorio. Hvala hiljadama aktivista i preko milionu glasača", rekao je Ganc, tvrdeći da je jasno ko je pobjednik, a ko gubitnik.

Nakon Ganca i Netnjahu je uradio isto, proglasio pobjedu.

"Desničarski blok predvođen Likudom je izvojevao jasnu pobjedu", napisao je Netanjahu na Tviteru i zahvalio građanima Izraela za njihovo povjerenje.

Najavio je da će početi da formira desničarsku koaliciju već večeras.

Izraelski mediji komentarišu da su šokantne izlazne ankete uništile Netanjahuovu nadu da će pobjeda biti laka.

Najvažnije je međutim da ni on ni Ganc neće glatko moći da obezbijede većinu u Knesetu.

Naknadno objavljeni rezultati izlaznih anketa na javnom servisu Kan pokazuju da desničarski blok ima 64 poslanika, a lijevi centar 56, dok savez partija čiji su lideri Ganc i Jair Lapid ima 37, a Likud 36 poslaničkih mandata.

Po nekim anketama Ganc jasno vodi, po drugima je trka tijesna, a sve zavisi kome će predsjednik Izraela Reuven Rivlin povjeriti zadatak da osnuje vladajuću koaliciju, o čemu će odlučiti u roku od nedjelju dana, prije jevrejskog praznika Pesaha.

Ne isključuje se ni mogućnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva.

U svakom slučaju nije jasna Netanjahuova politička sudbina iako se u štabu njegove partije u Tel Avivu uveliko slavi s obzirom, kako su rekli aktivisti, ima mnogo veću šansu da formira koaliciju.

U štabu rivalske partije je međutim rečeno da Netanjahuova koalicija nije toliko čvrsta, a ni sve male stranke koje su do sada bile s njim neće uspjeti da uđu u parlament.

Poznavaoci prilika ocjenjuju da se desila velika promjena u Izraelu s obzirom na tako veliki uspjeh stranke koja do prije nekoliko mjeseci nije postojala, a suprotstavila se partiji koja je neprekidno vladala čitavu deceniju bez prekida.

Pravo glasa na ovim izborima imalo je 6,4 miliona Izraelaca.

Izraelski mediji još nisu objavili koliko glasača se odazvalo izborima, a posljednji podatak u 20.00 je da je izlaznost bila 61,3 odsto.

Izraelski Arapi su uglavnom bojkotovali izbore i njihov odziv je bio jako slab, rekli su ispitivači javnog mnjenja.

Na izborima je bilo i nekoliko drugih iznenađenja, navodi AP, jer je Laburistička partija koja je osnovala Izrael po izlaznim anketama spala na manje od deset poslanika.

Ultranacionalistička partija Zehut koja je privukla pažnju jer se zalagala pored ostalog za legalizaciju marihuane po tim anketama izgleda nije ušla u Kneset.

Izbori su umnogome smatrani referendumom o Netanjahuu koji je ukupno 13 godina na vlasti, a prijeti mu optužica za korupciju.

Bonus video: