KUČINSKOM ODREĐEN PRITVOR

Istraga o pranju novca: Sud naložio hapšenje bivšeg predsjednika Perua

Tri ranija peruanska predsjednika, Alan Garsija, Olanta Humala i Alehandro Toledo, takođe su ili optuženi ili su pod istragom zbog navodnih veza s Odebrehtom
440 pregleda 0 komentar(a)
Kučinski, Foto: Reuters
Kučinski, Foto: Reuters

Sud u Peruu izdao je danas nalog za hapšenje i odredio desetodnevni pritvor bivšem predsjedniku zemlje Pedru Pablu Kučinskom, u okviru istrage pranja novca, u vezi s njegovom povezanošću s brazilskom kompanijom Odebreht.

Kučinski (80) je u martu prošle godine podnio ostavku na mjesto predsjednika, pošto su opozicioni poslanici otkrili da je njegova privatna konsultantska firma primila 782.000 dolara od Odebrehta prije više od 10 godina.

Neke od uplata dogodile su se u vrijeme kada je Kučinski, proamerički konzervativac, bio ministar u vladi, navodi Asošiejted pres.

Tri ranija peruanska predsjednika, Alan Garsija, Olanta Humala i Alehandro Toledo, takođe su ili optuženi ili su pod istragom zbog navodnih veza s Odebrehtom.

Odebreht je u centru najvećeg korupcionaškog skandala u Latinskoj Americi.

Ta kompanija je 2016. godine priznala da je dala gotovo 800 miliona dolara mita zvaničnicima širom Latinske Amerike, od čega 29 miliona dolara peruanskim, kako bi dobila velike infrastrukturne projekte.

Zbog tog skandala uhapšeni su brojni političari širom Latinske Amerike, a najviše ih je u Brazilu i Peruu.

Preporučujemo za Vas