PRIZNALI IZBORNI PORAZ

Ganc: Netanjahu okupio ekstremiste; Lapid: Kneset će biti bojno polje

"Mi svi poštujemo i prihvatamo odluku predsjednika i šta god iz toga proizađe", rekao je Ganc
718 pregleda 0 komentar(a)
Ganc, Foto: Reuters
Ganc, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.04.2019. 21:09h

Jedan od lidera saveza partija centra Plavo bijelo (Kahol Lavan) Benjamin Ganc, glavni rival premijera Izraela Benjamina Netanjahua, priznao je večeras poraz na parlamentarnim izborima.

On je rekao da savez Plavo bijelo "prihvata odluku nacije".

"Mi svi poštujemo i prihvatamo odluku predsjednika i šta god iz toga proizađe", rekao je Ganc, bivši komandant izraelske vojske, aludirajući na ulogu predsjednika Izraela Reuvena Rivlina u izboru mandatara za sastav nove vlade.

Taj mandat se daje lideru najveće partije ili onome ko ima najviše šansi da oformi stabilnu vladajuću koaliciju.

Očekuje se da će ga Rivlin dati Netanjahuu.

Ganc je, međutim, rezultat svog saveza na izborima označio "izuzetnim".

"Uspostavili smo stvarnu alternativu vladi", rekao je on i ocijenio da je Netanjahu "okupio ekstremiste, razjednio svoje partnere i to je rezultat koji je dobijen".

Drugi lider tog saveza partija, bivši ministar finansija i TV voditelj Jair Lapid, najavio je da taj savez ovog puta nije pobijedio ali će napadati Likud iz opozicije i da će parlament, Kneset, biti bojno polje.

Ganc je jutros u pismu pristalicama zaključio da njegov savez partija centra Plavo bijelo ima razloga da bude ponosan.

On je sinoć nakon završetka parlamentarnih izbora i objavljivanja rezultata izlaznih anketa proglasio pobjedu. Odmah nakon njega to je učinio i Netanjahu.

Rezultati izlaznih anketa bili su kontradiktorni i po nekima je Gancov savez imao veći broj poslanika, a po drugima je to bila mrtva trka s Netanjahuovim konzervativnim Likudom.

Činilo se da će obojici biti teško da oforme vladajuću koaliciju, ali je desničarski blok prednjačio, a rano jutros se ispostavilo da će po svoj prilici imati većinu od 65 poslaničkih mandata, od ukupno 120, dok su dvije rivalske partije Likud i Plavo bijelo s istim brojem poslanika - 35.

Netanjahu će, kako se očekuje, moći da formira veću koaliciju s vjerskim i nacionalističkim saveznicima.

"Ovo je istorijski dan, više od milion ljudi je glasalo za nas. Predsjednik mora da nam povjeri zadatak formiranja vlade jer smo mi najvažnija partija", rekao je Ganc u noći između utorka i srijede.

Taj 59-ogodišnji bivši padobranac, komandant specijalnih snaga i general obećavao je u izbornoj kampanji kraj podjela u zemlji i korupcije za koju se sumnjiči Netanjahu i prijeti mu optužnica, zbog čega se ne isključuje mogućnost da Izraelci uskoro ponovo glasaju.

U ovom trenutku, međutim, kako su ocijenili neki izraelski komentatori, Netanjahu djeluje poput mađioničara koga nisu mogla da pobjede ni tri bivša načelnika generalštaba, aludirajući na Ganca i još dvojicu generala u savezu partija Plavo bijelo.

Preporučujemo za Vas