Papin apel za mir: Poljubio stopala južnosudanskih vođa

Južni Sudan je stekao nezavisnost od Sudana 2011. a 2013. zemlja je zapala u građanski rat u kome je poginulo najmanje 400.000 ljudi
4126 pregleda 6 komentar(a)
Papa Franjo ljubi stopala predsjednika Južnog Sudana, Foto: Reuters
Papa Franjo ljubi stopala predsjednika Južnog Sudana, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2019. 00:51h

Papa Franjo juče je klekao i poljubio stopala rivalskih vođa Južnog Sudana u činu poniznosti da bi ih ohrabrio da ojačaju posustali mirovni proces u toj zemlji.

Na kraju dvodnevnog skupa u Vatikanu za afričke vođe, papa je pozvao predsjednika Južnog Sudana i opozicionog vođu da nastave sa primjenom mirovnog sporazuma uprkos teškoćama. On je zatim klekao i poljubio noge vođa.

Papa obično održi ritual pranja nogu zatvorenika na Veliki četvrtkak ali nikad nije tako nešto uradio za političke vođe.

"Izražavam svoju iskrenu nadu da će neprijateljstva konačno prestati i da će primirje biti poštovano i političke i etničke podjele prevaziđene i da će biti trajni mir za zajedničko dobro svih građana koji se nadaju početku izgradnje nacije", rekao je papa u svojoj završnoj izjavi.

Poglavar Rimokatoličke crve okupio je južnosudanskog predsjednika Salvu Kira i vođu opozicije Rieka Mašara. Pristutna su bila i tri Kirova podpresjednika. Papa je svima poljubio stopala.

Južnosudanske vođe nisu davale izjave u odgovoru na papin apel za mir.

Južni Sudan je stekao nezavisnost od Sudana 2011. a 2013. zemlja je zapala u građanski rat u kome je poginulo najmanje 400.000 ljudi.

Mirovni sporazum, koji je potpisan u septembru u Kartumu glavnom gradu susjednog Sudana, prolazi kroz odlaganja, propuštene rokove, borbe se nastavljaju a ključni djelovi sporazuma još nisu sprovedeni.

Bonus video: