Predsjednik Perua podnio ostavku zbog primanja mita u aferi Odebreht

Predsjedniku Perua je krajem 2017. prijetio opoziv jer je Odebreht priznao da je dao pet miliona dolara preduzećima povezanim s njim, dok je bio ministar od 2004. do 2013. godine
3 komentar(a)
Pedro Pablo Kučinski, Foto: Reuters
Pedro Pablo Kučinski, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.03.2018. 07:12h

Predsjednik Perua Pedro Pablo Kučinski podnio je ostavku uoči glasanja u parlamentu o pokretanju procedure njegovog opoziva zbog veza s brazilskim konglomeratom BTP Odebreht koji je u centru korupcionaškog skandala.

"Suočen s takvom teškom situacijom u kojoj sam nepravedno prikazan krivim za djela koja nisam počino, mislim da je za zemlju najbolje da podnesem ostavku na mjesto predsjednika", rekao je Kučinski (79) u obraćanju naciji emitovanom na televiziji.

Kučinski je prvi predsjednik jedne latinoameričke zemlje koje je podnio ostavku zbog afere Odebreht.

Predsjedniku Perua je krajem 2017. prijetio opoziv jer je Odebreht priznao da je dao pet miliona dolara preduzećima povezanim s njim, dok je bio ministar od 2004. do 2013. godine.

Istraga peruanske opozicije je pokazala da je prije deset godina na račun privatne konsultantske firme Kučinskog 782.000 dolara uplatio taj brazilski konglomerat koji je u centru najvećeg korupcionaškog skandala u Južnoj Americi.

Odebreht je priznao da je dao gotovo 800 miliona dolara mita širom Latinske Amerike.

Bonus video: